Шта радници добијају од међународних социјалних споразума

После седам година преговора све је спремно за потписивање социјалног споразума између Србије и Русије, а након седмогодишње паузе обновљени преговори са Грчком улазе у завршну фазу. Србија такве споразуме који грађанима омогућавају да повежу радни стаж има са 28 земаља, а већина њих односи се и на здравствено осигурање.

Већ шест година, Ненад је пословођа на градилиштима Коридора 10, за тај посао ангажовала га је грчка фирма, извођач радова. За то га је препоручило и знање грчког језика јер је својевремено радио у тој земљи.

Ненад Груборовић каже да је у Грчкој радио четири и по до пет година са плаћеним радним стажом у грађевинским фирмама и истиче да су свуда плаћали осигурање.

Један је од више хиљада наших грађана са стажом у обе државе који потписивање споразума са нестрпљењем ишчекују.

Александар Вулин, министар за рад борачка и социјална питања каже да је следећа рунда разговора између Србије и Грчке заказана за 8. мај и трајаће до 11 маја.

"На добром смо путу да можда већ током ове рунде завршимо споразум са представницима грчке државе, али оно што смо ми тражили јесте и здравстевено осигурање са чиме се представници Грчке још нису сложили али ми ће мо наравно наставити да инсистирамо", каже Вулин.

У том случају за Грчку бисмо били прва земља са којом има споразум о здравственом осигурању док ми такав споразум имамо са 20 земаља. Уз потврду нашег Фонда здравственог осигурања која важи 90 дана, грађани који путују у те земље имају право на здравствену заштиту.

Зоран Пановић, директор Републичког завода за социјално осигурање каже да грађанин покаже ту потврду када дође у иностранство у установу јавног здравственог осигурања те држеве и пружиће му се здравствена услуга без било каквог плаћања, а накнадно ће фондови једне и друге државе извршити одговарајуће рефундације и плаћање.

Осим споразума са бившим југословенским републикама и још неколико касније потписаних, наша земља је већину социјалних споразума преузела од Југословенске државе, међу њима је најстарији са Француском из 1951. године. Свако ко је у некој од тих земаља радио најмање годину дана, има право на пензију ако му укупан стаж достиже минималну границу предвиђену код нас или у тој земљи.

"То је такозвано сабирање периода осигурања приликом остваривања права на пензију, с тим што је ту битно нагласити да приликом остваривања права на пензију свака држава исплаћује само онај део стажа на чији терет пада, значи исплаћује само свој део пензије", рекао је Зоран Пановић.

Занимљиво је да такав споразум деценијама имамо са Либијом и Панамом, а у току су преговори са Кином.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи