УНС и НУНС о догађајима у Зајечару

Удружење новинара Србије (УНС) саопштава да изражава жаљење што новинарским екипама јуче није било омогућено да извештавају из штаба СНС-а у Зајечару а Независно удружење Новинара Србије тражи реакцију тужилаштва.

Удружење новинара Србије (УНС) апеловало је на све учеснике у политичком животу да новинарима и медијским радницима омогуће да несметано обављају свој посао у јавном интересу.

УНС је у данашњем саопштењу изразио жаљење што новинарским екипама јуче, у току локалних избора у Зајечару, није било омогућено да извештавају из изборног штаба Српске напредне странке (СНС) и протестовао "због тога што је новинарка ТВ Н1 Гордана Бјелетић одгурнута у просторијама ове странке".

Како се додаје, новинарка телевизије Н1 Гордана Бјелетић рекла је УНС-у да је јуче ушла у просторије СНС-а како би питала за процедуру приликом праћења избора и саопштавања резултата.

"Ушла сам сама док се сниматељ паркирао. Пришла сам првом столу да питам каква је процедура, а они су ми рекли да приђем другом столу. Када сам пришла, тада ме је гурнуо један човек. Питала сам га зашто ме гура, а он ми је рекао да изађем напоље, без икаквог објашњења", рекла је Бјелетићева и додала да је по изласку рекла камерману да сними човека који ју је избацио, а који се видео кроз врата.

Гордана Бјелетић је рекла да је видела да је била враћена и екипа са локалне ТВ.

Из СНС-а у Зајечару нису одговорили на питања УНС-а.

УНС је подсетио да Закон о јавном информисању прописује да нико не сме да ограничава слободу јавног информисања и да је дужност новинара, прописана Кодексом новинара Србије, да од носилаца јавних функција континуирано траже одговоре на питања од интереса за јавност.

Реаговало је и Независно удружење новинара Србије (НУНС) које је затражило је реакцију тужилаштва на како се наводи "цензорско понашање и директни атак на слободу информисања" изборног штаба Српске напредне странке у Зајечару.

Удружење је у саопштењу навело да су чланови СНС-а "без образложења" синоћ забранили новинарима телевизија Н1, Б92 и портала "Истиномер" да снимају у просторијама изборног штаба те странке по окончању локалних избора у Зајечару.

"Екипи Н1 забрањено је снимање у кругу изборног штаба СНС-а у Зајечару, а непознато лице изгурало је новинарку Гордану Бјелетић из страначких просторија. На питање новинарке у вези са процедуром праћења избора и саопштавања резултата, одговор је био: 'Излази напоље'. Одмах затим један од присутних чланова насрнуо је на новинарку Н1", пише у саопштењу.

НУНС је навео и да је председник општине Књажевац и члан СНС-а Милан Ђокић, одговарајући на питање зашто новинари не могу ући у изборни штаб напредњака, казао да "никоме од новинара није дозвољен улаз".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи