Више места на факултетима за ИТ стручњаке

Универзитет у Београду ће до првог маја објавити конкурс за упис академаца на основне, мастер и докторске студије. О броју оних који ће се школовати о трошку државе, Влада Србије ће тек одлучивати, па ће се сходно одлуци и предложене квоте мењати. Једно је сигурно, више места биће на смеровима који школују ИТ стручњаке. Детаљне информације биће постављене на сајт Универзитета у Београду.

Квоте сличне прошлогодишњим. Индекс Универзитета у Беогрдау требало би да добије око 14.850 бруцоша. Уколико Влада прихвати, око девет и по хиљада академаца требало би да се школује о трошку државе.

"Обично ми шаљемо по студијском програму предлог за буџетске студенте, а Влада нам одговори кроз факултет укупно, тако да онда морамо то све да искоригујемо. Надамо се да ћемо и добити више места за ове програме информатичке да тако кажем због акције Владе, тако да ћемо видети шта ће до краја све бити... Шездесет студената је више на Електротехничком факултету, 70 више би требало да буде на ФОН-у и 40 студената више на Математичком факултету", каже проректор Универзитета у Београду, проф. Нада Ковачевић.

На захтев три факултета да повећају школарине, још није стигло мишљење Министартсва просвете, па ће коначну реч дати Савети тих факултета.

"Овог пута заиста су то, да тако кажем минималне промене, и мислим ето Учитељски је имао 96.000, сада 99.000, Факултет за физичку хемију опет око пет одсто је повећао школарине, опет су њихови студенти сагласни са тим, тако да нису то тако велики износи", каже нада Ковачевић.

А за 16 средњошколаца, слабијег материјалног стања, који бораве у ђачким домовима, Универзитет је организовао бесплатну припрему и консулатције, а олакшаће им и сам упис.

"Идуће године ћемо то проширити. То су деца из фамилија која у суштини немају могућности да се школују. Па нису ни планирали да иду на факултете, али ево на овај начин се трудимо да им помогнемо да дођу до факултета и надамо се да ће наставити да добро студирају", истиче Нада Ковачевић.

На мастер студијама има места за 9.128 студената, а на докторским за 1.900 академаца. Први уписни рок је од 26. јуна до 14. јула.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво