Априлски снег дотукао малине у ариљском крају

Четири снежна дана, са температурама испод нуле, нанела су велике штете воћњацима у вишим пределима Златиборског округа. У ариљском крају, засади малине, зимус већ страдали од јаког мраза, сада су поново оштећени тешким снегом. Узгајивачи кажу да једино воћке које нису кренуле у вегетацију можда би на крају могле да дају плод.

Баба Марти би се још и могло опростити, али априлском, тешком снегу и мразу – тешко. Иако су се у брдско-планинским крајевима Златиборског округа воћњаци и прошле године забелели чак половином маја, мраз није био оволики, па ни штете.

Сулејман Обућина из села Осоје каже да је прошла године подбачај рода био педесет посто. "То је било страдање само рода. Ове године кад саберемо и род и измрзнуће, проценат ће можда бити и већи", додаје Обућина.

Милутин Живковић, председник Савеза малинара „Српска малина" иситче да су цветови измрзли и да од рода нема ништа. "То је цела башта. Није то само овде, невреме је захватило више пределе Пријепоља, Нове Вароши, Прибоја, поготово на надморској висини изнад 700 метара", наводи Живковић.

Тежак снег је претходних дана ломио гране и дрвеће, па је, због кварова на далеководу, било проблема и у снабдевању струјом у неколико села Полимља. Кварови на далеководу су отклоњени, али ће од ломова у воћњацима, опоравак бити дуготрајан.

"Ту имам седам хиљада засада малине, око 30 ари, од воћа имам још шљива, јабука , крушака, од 800 до 1.000 стабала. Малина је пропала, цвет шљиве се сав смрзао, једино воћке које нису кренуле у вегетацију можда остану", наглашава мештанин села Карошевина, Никола Зиндовић.

Према речима председника општине Ариље, Зорана Тодоровића, осамдесет одсто средстава је већ уложено у малине. "Требало је само брање да се чека, где је остало још најмање посла тако да су људи сада у великом проблему", каже Тодоровић.

Снег је поподне престао да пада у ужичком крају, и већ се топи на планинама, сви путеви су проходни, местимично влажних коловоза, али ће наредни дани и стабилизација времена показати колико су тачне суморне процене воћара и оправдана њихова забринутост за овогодишњи род.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи