Шта је спорно у приручницимс о сексуалном насиљу над децом

После вишедневне полемике о образовним пакетима за учење сексуалном насиљу над децом, ресорно министарсто ставило је тачку на тај случај. Из употребе су повучени пакети Инцест траума центра, а најављен је тим стручњака који ће израдити нови помоћни материјал за наставнике намењен превенцији и спречавању сексуалног насиља над децом.

У свакој учинионици седе четири ђака која су преживела одређени вид сексуалног насиља, али и још четворо који познају некога коме се то догодило, показује студија о сексуалном злостављања деце.

Само седам одсто оних који су чули да је дете обелоданило сексуално злостављање, то је и пријавило. Али да ли трогодишњак треба да учи који су интимни делови тела, шта је непријатан додир, а основац о француском пољубцу и оралном сексу? Та питања, из првобитног предлога Министарства, родитеље су највише узнемирила.

"Ми нисмо били обавештени правовремено на кој начин како ће да се спроводи то образовање и били смо затечени самом том ситуацијом и садржајем тих програмских пакета који су нам представнљени. Нама је спорна и образовна структура да кажем и обученост наставника и васпитача који би то радили, значи ко би то радио и како би то радио", каже родитељ Мирослава Спасеновић.

Иако је ресорно министарство претходно највило да ће предлог ревидирати, после бурне реакције у јавности одлучили су да га повуку. На новом ће радити, најављују, дечији психолози и педагози.

"Две ствари морају да се узму у обзир - узрст ученика и култоролошки ниво или миље државе Србије где има много различитих нација, вера, да ће то дирати неку другу врсту одговорности. Опет је основно питање да ли ћемо када кренемо у озбиљну причу и будемо израдили добре програме и теме кроз разне предмете спроводили бити у прилици да говоримо само о неким површним стварима које су деца превазишла или ћемо се упустити у озбиљније теме које морају да се добро припреме и ураде", каже Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Пажљиво, упозоравају школски психолози. Прво место је породица, кажу, али једнако је важно разговарати и у вртићу и школи.

"Није родитељство, ни професионално бављење децом не значи да имамо пакет унапред који можемо да применимо. Свако дете је јединствено и сваком детету треба прићи на посебан начин и зато треба увек активно пратити све оно што се дешава са дететом како бисте могли да реагујете и да га подстичете да се развија", каже Бранка Тишма, школски психолог.

За то је пресудно да се развија поверење између детета и родитеља.

"Деца јако добро препознају кад постоји лоше опхођење. Они врло јасно знају када неко кад је неко непријатан треба их научити да то што препознају знају и да кажу", каже Бранка Тишма.

А да би то и поделили, сексуално образовање, саветују, не сме да буде табу тема нити би децу требало пустити да на та питања сама траже одговоре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво