Делиблато – банатско село природних лепота вапи за младима

На само 50 километара од Београда на обронцима Делибатсаке пешчаре смештено је село Делиблато. Мештани се махом баве пољопривредом, а последњих година и сеоским туризмом. Као и из већине села Србије и одавде млади одлазе иако имају све услове за добар и комфоран живот. Многе куће и имања су празна и продају се по ниским ценама, па из месне заједнице позивају све заинтересоване за куповину.

Делиблато је село некадашњих банатских граничара основано почетком седамнаестог века. У њему од тада у слози живе Срби, Румуни, Мађари и Роми. 

Марија Јованов, сеоска учитељица у пензији, у Делиблато је дошла послом пре више од 60 година. Каже да из села млади из године у годину све чешће одлазе.

"Онда је било лепо, трг је био пун када је неки празник, много родитеља, деце. Данас ретко", прича Марија Јованов.

Иако се налази надомак Београда и има све услове за живот, млади који одлазе на школовање ретко се враћају да живе у селу. Делиблато је некада бројало више од 7.500 становника, а данас 1.300 кућа и око 3.000 становника.

"Преко 400 кућа је празно, напуштено, нема никог и то је поражавајуће. Овде су куће врло јефтине – можете купити кућу за три-четири хиљаде евра, на оваквом простору, на окружењу Делиблатске пешчаре и језера Краљевац. Мислим да то није неки новац, а нама би значило да нам дођу нови људи", указује Петар Стаменовић, директор Туристичке организације Ковин.

У самом селу, смештеном на рубу Делиблатске пешчаре, налази се језеро Краљевац. Како би привукли туристе и риболовце, група мештана заштитила га је као специјални резерват природе. Плутајућа острва, водена папрат, и умбра крамери – једна од ретких врста риба, само је делић онога што краси тај резерват.

"Од рибљег фонда имамо све – смуђа, сома, шарана, бабушке, штуке. У последње време имамо и лињака, који је забрањен. Радимо годишње програме и редовно порибљавамо", истиче управник резервата Краљевац Љубомир Стоиљковић.

Природна лепота и богатства, близина Делибатске пешчаре и језера Краљевац и Провала адут је Делеблаћана за позив онима који би живот у граду заменили сеоским животом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара