Помоћ деци улице

Како живе деца која раде на улици, углавном се говори око великих празника. Њихови проблеми остају исти и када празнични дани прођу, само их углавном мање примећујемо. Подаци Регионалне мреже за децу, укључену у живот и рад на улици, показују да у 509 испитаних домаћинстава у Београду и Новом Саду више од трећине деце ради на улици.

Око Ускрса добили су више пажње него што су навикли. Организоване су и посебне радионице. Не само плесне, иако у њима посебно уживају.

Песма и игра су, ипак далеко од њихове свакодневице. Деца су и пре десете године принуђена да зарађују на улици. Скупљају секундарне сировине, чувају паркинг места, просе...

Готово осам година деци на улицама Новог Сада помажу волонтери Екуменске хуманитарне организације. Да се упишу у школу, оду код лекара, добију лична документа, да изграде поверење, посећују и њихове родитеље.

"Наишли смо на вишечлану породицу, нажалост ту је била само самохрана мајка и приметили смо да једно дете има натечено око, да је упао неки предмет. Она чак то и није премиметила па смо настојали да је едукујемо, да јој кажемо колико је неопходно да се то санира ", каже волонтерка Екуменске хуманитарне организације Мира Дулић.

Готово 30 одсто деце на улици проводи дуже од шест сати, под ризиком од криминала, дроге, вршњачких банди.

"Деца улице су етикетирана на тај начин јер она нису постала деца улице, већ смо ми као друштво њих истиснули. Ако не отворимо врата и не покажемо им нешто мало другачији свет, они ће бити у тој средини и радиће и наставиће да ради то што ради", каже Тијана Видовић, из Екуменске хуманитарне организације Нови Сад.

Од државе очекују да законски боље заштити ову посебно рањиву категорију деце. Очекују да томе допринесе и скоро доношење Уредбе о листи послова којима најмлађи не би смели да се баве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво