Сава Јањић: Косовски правни поредак на испиту

Судбина земље манастира Дечани показаће да ли локални косовски кланови могу да обарају одлуке свог Уставног суда користећи претње насиљем, написао је игуман тог манастира Сава Јањић.

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић изјавио је да је апсурдно говорити о правном поретку на Косову, ако манастир не може да обезбеди своја имовинска права, и поред одлуке косовског Уставног суда.

"Судбина земље манастира Дечани показаће да ли локални косовски кланови могу да обарају одлуке свог Уставног суда користећи претње насиљем", написао је игуман Сава на свом Tвитер налогу поводом претњи локалних Албанаца у Дечанима да неће дозволити манастиру право на посед 24 хектара земљишта.

Право на поседовање земљишта манастиру потврдио је прошле године косовски Уставни суд.

Представници албанског друштва историчара Косова "Али Хадри", филијале у Дечанима, одлучили су да 28. априла одрже миран протест на путу ка православном манастиру Високи Дечани, због одбијања косовских власти да пониште одлуку Уставног суда о праву поседа манастира над 24 хектара земљишта.

Протест на путу за манастир биће одржан наредног петка од 11 до 12 часова, преносе приштински медији саопштење огранка друштва историчара из Дечана.

Албански историчари дали су косовској влади рок јуче до 16 часова да поништи одлуку о потврђивању власништва манастира Високи Дечани. Најавили су блокаду пута ка манастиру и могућност ескалације незадовољства Албанаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи