Одлучивање о језику школовања у Новом Пазару – додатни проблеми или слобода избора

Од почетка априла до краја маја, родитељи будућих првака уписују децу у основну школу. Осим докумената и провере зрелости детета, у Новом Пазару за родитеље постоји још један услов. Бошњачко национално веће и Град инсистирају да Мешовита комисија присуствује изјашњавању о језику на којем ће се дете школовати. То је непотребно и незаконито, одговара Министарство просвете.

Пред родитељима будућих првака у Новом Пазару и овог пролећа стоји одлука на ком језику ће им се деца школовати. Основна школа "Авдо Међедовић" испраћа прву генерацију осмака који су основно образовање заокружили на босанском, језику свих 876 ученика те установе.  

"Ми сваком родитељу када се дете тестира за први разред на крају дајемо листић на којем се родитељ изјашњава на којем језику жели да школује дете. Није било никаквих проблема", објашњава Ахмедин Ђерлек, директор ОШ "Авдо Међедовић".

Да приликом избора између српског или босанског нема проблема, уверавају у другој новопазарској школи која шест одељења школује на српском, а четири на босанском.

"И ове године ће изјашњавање бити исто, заокруживањем језика на којем ће деца слушати наставу. Својим потписом родитељи дају сагласност", наводи представник школе.

Али у Бошњачком националном већу ствари виде другачије. Зато су са Градом потписали споразум да родитељи најаве када ће доћи да упишу дете, како би, док попуњавају анкетни листић, у посебној просторији били и чланови Комисије коју чине представници Већа и школа. Намера им је да родитељи одлуче слободно, без притисака или на штету наставе на босанском.

"Њихов задатак је био само да прате процес изјашњавања, а то што смо урадили темељимо на нашем законом прописаном овлашћењу да пратимо спровођење закона из области образовања", истиче Ахмедин Шкријељ, секретар Бошњачког националног већа.

У надлежном ресору кажу да школе имају услове да информишу родитеље и њихову одлуку о језику прихвате.

"Мешовите комисије чији су чланови и они који нису запослени у школи непотребне су и незаконите. Зато школа нема обавезу да именује представнике за такво тело, нити да обезбеђује просторије за њихов рад. Родитељи могу децу да упишу у први разред када им одговара и није предвиђено да се обавезују на одређене термине када пред комисијом треба да се изјасне о било ком питању", поручују у Министарству просвете.

"Ово што смо радили ове године радићемо и сваке наредне, јер просто на то имамо право сходно нашим законом прописаним овлашћењима и ми од тога нећемо одустати", каже Шкријељ.

Из Министарства просвете упућују8 позив Бошњачком националном већу да заједно размотре правне мере које би отклониле недоумице.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво