Преминуо академик др Владимир Стојанчевић

Српска академија наука и уметности саопштила је да је њен редовни члан др Владимир Стојанчевић преминуо у Београду у 95. години.

Академик Владимир Стојанчевић рођен је у Скопљу 16. априла 1923. године. Матурирао је 1941. године у Другој мушкој гимназији у Крагујевцу, а дипломирао 1950. на Филозофском факултету у Београду, на Одсеку за националну историју новог века. Звање доктора наука стекао је 1956. године, саопштио је САНУ.

Радни век провео је у Историјском институту Српске академије наука и уметности, од маја 1950. до септембра 1984. године. Ту је прошао звања од асистента, научног сарадника, вишег научног сарадника до научног саветника.

За дописног члана Одељења историјских наука САНУ изабран је 16. новембра 1978. године, а за редовног члана 15. децембра 1988. године.

За научни рад добио је више награда и признања: Октобарска награда града Београда (1974), Диплома са медаљом Матице српске (1976), Орден заслуга за народ са сребрним зрацима (1984), Орден Светог Саве првог степена (1999) и многа друга.

Академик Владимир Стојанчевић биће сахрањен у понедељак, 24. априла, на Новом гробљу у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи