Дачић: Посвећеним радом и сарадњом решавати питања из прошлости

У оквиру Потпројекта 2 Регионалног стамбеног програма, поред 200 станова у девет јединица локалне самоуправе који ће бити изграђени, постоји укупно 900 стамбених решења и то је разлог за задовољство, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић, који је присуствовао званичном обележавању почетка градње нових 20 станова намењених избеглим лицима у Вршцу, нагласио је да је реч о Потпројекту 2 Регионалног стамбеног програма (РСП), вредном више од 13 милиона евра, а у оквиру ког ће, између осталих решења, бити изграђено 200 станова у девет јединица локалне самоуправe.

"У оквиру тог потпројекта, предвиђена је и куповина 250 сеоских кућа, изградња 200 станова, изградња 120 монтажних кућа и додела 330 пакета грађевинског материјала, што је укупно 900 стамбених решења. Камени темељци положени су у Параћину, Прокупљу, Крушевцу и Сремској Митровици, а очекује нас и почетак изградње станова у Бајиној Башти, Кикинди, Шиду и Шапцу", рекао је Дачић, саопштено је из МСП-а.

Дачић је рекао да је поносан што може да представи такву статистику у спровођењу Програма и да "пуног срца констатује" да смо на путу успеха.

"Наши кораци можда делују као мали, али за многе међу нама они су симбол новог почетка, након више од две деценије неизвесног избегличког живота. Желим да вама, непосредним корисницима, захвалим на стрпљењу и пожелим да у овој перспективној општини, која пружа толико различитих могућности за напредак, пронађете свој прави дом", каже Дачић, који је и председник Управног одбора РСП-а.

Подсетио је да, иако сада има много разлога за задовољство, није увек било лако, те да се ускоро навршава пет година од Донаторске конференције у Сарајеву, као и три године од потписивања споразума о реализацији првог потпројекта у оквиру РСП-а, и да је у том периоду уложено много труда како би се кренуло ка конкретној реализацији.

"Република Србија је искрено посвећена решавању избегличког питања, трудили смо се да избеглицама обезбедимо услове живота достојне сваког човека и сада видимо резултате тог труда. Захваљујем и многобројним билатералним донаторима Фонда РСП, као и међународним организацијама укљученим у реализацију Програма - Европској комисији, УНХЦР-у и ОЕБС-у, као и Развојној банци Савета Европе, који су заједно допринели напретку Програма", каже Дачић.

Према његовим речима, успех РСП-а и подизање видљивости тог програма, допринеће да се такав вид решавања проблема расељења генерално препозна као пример добре праксе, који би, како сматра, могао да подстакне примену сличних модела у ситуацијама дуготрајног расељења у свету.

Тако, наглашава Дачић, РСП показује да се посвећеним радом и сарадњом могу решавати отворена питања из прошлости, допринесе процесу помирења и омогући пут ка бољим, садржајнијим билатералним односима и сарадњи у региону у будућности.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 22. апр 2017, 04:12)
anonymous [нерегистровани]

Pitanja iz proslosti

Bolje resavajte pitanja za buducnost. Ko se previse bavi prosloscu zaboravlja na buducnost i tu je velika greska Srbije sto se vidi po stanju u kome se nalazimo.Svetlu Istoriju imamo i cuvajmo je ali radimo na buducnosti da bi resavali probleme koje imamo i koji nas ocekuju. Ne moze se nesposobnost i nerad uvek pravdati prosloscu.