Вулин: Општина Бујановац одбија да помаже Народну кухињу

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је током посете Црвеном крсту у Бујановцу да локална самоуправа у том месту већ неколико година одбија да помаже рад Народне кухиње.

Вулин је навео да једино држава помаже да најсиромашнији Срби, Албанци и Роми у Бујановцу добијају оброке у Народној кухињи.

"Влада Републике Србије брине о свакој локалној самоуправи, о сваком човеку на својој територији, а општина Бујановац није у стању да води рачуна ни о 1.200 својих становника који се хране у Народној кухињи", нагласио је Вулин.

Истакао је да Влада Републике Србије не дели оне којима је помоћ потребна на Србе, Роме или Албанце.

"Хиљаду двеста оних којима је помоћ потребна морају да добију своје парче хлеба, морају да га добију сваки дан, без обзира на то које су вере или националности. Јако сам тужан што локална самоуправа у Бујановцу не брине о тим људима и не занима их њихова патња", рекао је Вулин.

Указао је и да је Влада за функционисање Народне кухиње у Бујановцу обезбедила 17,1 милион динара и још милион је уложено за обнову опреме у кухињи.

"Општина Бујановац је једина локална самоуправа која одбија да учествује у финансирању Народне кухиње", нагласио је Вулин.

Вулин је рекао и да Влада Србије обезбеђује храну за више од 36.000 најугроженијих којима је помоћ потребна и који топао оброк добијају у 77 народних кухиња широм Србије.

Министар је истакао да општина Бујановац до сада није уложила ниједан једини динар у функционисање Народне кухиње, а да је у преосталих 76 народних кухиња Влада Србије заједно са локалним самоуправама обезбеђује оброке онима којима је то најпотребније.

Министар је навео да Центар за социјални рад у Бујановцу има више од 4.000 корисника, а од тога око 1.000 њих прима новчану социјалну помоћ, а још 400 особа додатак за помоћ и негу другог лица.

Влада Србије је прошле године из наменских трансфера за помоћ у заједници за најугроженије категорије грађана општини Бујановац обезбедила 3.597.000 динара, а ове године тај износ премашује 6.297.000 динара.

Секретар Црвеног крста у Бујановцу Братислав Лазаревић подсетио је да је по броју од 1.200 корисника Народна кухиња друга у Србији.

"Корисници су мешовити. Од 1.200 корисника 78 одсто су Роми, 12 одсто су Албанци и 10 одсто Срби. Зановили смо већину опреме и на тај начин штедимо енергију, а оброци су бољи и садржајнији", рекао је Лазаревић.

Министар Вулин је поновио да ће Влада Србије помагати и даље народне кухиње и да ће свако коме је потребно добити помоћ без обзира које је вере и нације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи