Шабић: Обавестити јавност о одлагању отпада из Железаре

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да је неопходно да се јавности без одлагања дају све релевантне информације о одлагању потенцијално опасног отпада из "Железаре Смедерево" у селима у напосредној близини те компаније.

У саопштењу Повереника Родољуба Шабића се наводи да је чињеница да се велике количине отпада од руде, односно шљаке одлажу у селима, у непосредној близини њихових кућа, њива, или изворишта воде, што сасвим логично код грађана изазива узнемирење и потребу за информацијама о томе по ком основу, под којим условима, са којим последицама се то ради.

Одсуство тих информација, указао је Шабић, извесно појачава узнемирење и незадовољство грађана што може, како се то и догодило у селима Враново и Радинац, довести и до јавних протеста.

Сматра да је једини прави, прихватљив одговор локалних власти али и других надлежних органа на оправдано интересовање грађана је да без одлагања пруже све релевантне информације.

Неприхватљиво је, додао је, да се на захтеве грађана оглушава и да се упућују да се жале Поверенику за информације.

Подсећа да су у овом и свим сличним случајевима права јавности зајемчена осим Законом о слободном приступу информацијама још и Законом о заштити животне средине који као једно од основних начела прокламује начело информисања односно право сваког да буде обавештен о стању животне средине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво