Велика штета у малињацима у Крупњу

Због снега који у Крупњу пада од уторка, оштећено је око 500 хектара малињака. Према првим проценама, штета је око 148 милиона динара, или трећина годишњег буџета те општине, а с обзиром на то да снег пада и даље, малинари очекују још веће губитке.

Три снежна дана усред пролећа направила су, кажу, већу штету у малињацима него јаки мразеви у јануару. Принос малине у око три хиљаде домаћинстава у Крупњу који се баве производњом овог воћа, у најбољем случају биће преполовљен.

"Педесет одсто је сигурно штете од снега, међутим, мало је претрпела и штету од разних болести, тако да је ове године род сигурно 80 посто подбачаја", каже Милован Дамњановић из Бањевца.

У Крупњу, кажу, малињак нема само онај ко не поседује обрадиве површине. Од 900 хектара под малином, скоро половина је од уторка завејана снегом. Међу њима је и 80 ари органске малине од које живи четворочлана породица Тимотић.

"Прошла година рачунали смо да је била катастрофална и очекивали смо ове године бар три-четири тоне по хектару веће приносе, али отприлике бићемо задовољни ако буду као прошлогодишњи", наводи Златомир Тимотић из Шљивове.

Иако овај крај углавном бави воћарством, у Крупњу се само два одсто произвођача одлучује за осигурање, које им, кажу, у овом случају не би ни вредело, јер штета од снега није урачуната у полису. Укупна штета, стручњаци кажу, знаће се тек када се снег отопи.

"Од парцеле до парцеле штете се разликују, неке су 30 одсто, а негде 50 одсто поломљених родница. Поготову после спадања снега, са родницама које су искривљене од снега, а нису још пукле, не знамо шта ће бити, да ли ће се осушити или опоравити, тако да се може очекивати још већа штета", каже стручни сарадник за воћарство у општини Крупањ Александар Гошић.

Стручњаци кажу да ће снег који у Шљивови пада већ неколико дана, осим малињацима, нанети штету и купини и шљиви. За сада је овде нападало око 30 центиметара снега.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво