Баришњиков у Београду, Вучић му приредио вечеру

Светска балетска звезда Михаил Баришњиков стигао је у Београд, а у његову част је премијер и изабрани председник Александар Вучић приредио вечеру у Вили "Мир".

Један од највећих балетских играча данашњице од недеље ће у главном граду имати балетске представе, а домаћин током гостовања у Београду му је балерина Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре.

Догађај који Баришњиков доноси у Београд је представа "Бродски/Баришњиков", настала у копродукцији Баришњиков центра из Њујорка и Новог театра из Риге.

Реч је о позоришном комаду за који влада огромно интересовање великих светских фестивала и сцена, а представа је за једног играча и заснована је на поемама Нобеловца Јосифа Бродског. 

Баришњиков је пре тога у Србији боравио 2009. године, када је наступао у Новом Саду, јер град Београд, како су тада писали медији, није могао да подржи његово гостовање.

Славни Рус је тада са балерином Аном Лагуном две вечери на сцени Српског народног позоришта играо "Три сола и дует", а у Београду ће у недељу, понедељак и уторак играти представу "Бродски/Баришњиков" на сцени Позоришта на Теразијама. 

Михаил Николајевич Баришњиков рођен је у Риги, као младић је наступао у балету "Киров" у Лењинграду, а током турнеје 1974. године пребегао је у Канаду, где је затражио политички азил.

Играо је са многим балетским трупама, али се на крају задржао у њујоршком балету.

Касније је постао и уметнички директор Америчког балетског театра у Њујорку.

"Баришњиков арт центар" у Њујорку данас је једна од најважнијих балетских база у САД, а његова фондација, основана 2004. године, која даје шансу младим уметницима, играчима и кореографима, једна је од најважнијих балетских институција на свету. 

Баришњиков се бавио и глумом и телевизијским наступима. Номинован је за Оскара за улогу у филму "Тачка преокрета" 1977. године, а остварио је улоге и у филмовима "Беле ноћи" и "Плесачи".

Телевизијска публика памти га и по улози руског уметника Александра Петровског, у последњој сезони серије "Секс и град".

Отац је четворо деце. Има ћерку Александру са глумицом Џесиком Ланг, а са бившом балерином Лисом Рајнхарт има троје деце, Софију, Ану и Петра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво