Србија добила опрему за испитивање безбедности производа

Петнаест акредитованих лабараторија у земљи добило је опрему за испитивање безбедности и квалитета – кућних апарата, електротехничkих уређаја, опреме и грађевинског материјала на тржишту. Безбедност тих производа један је од услова за отварање поглавља 1 о слободном кретању робе.

Етикета српског знака усаглашености је потврда квалитета и безбедности. Њу издају акредитоване установе, које су добиле најсавременију опрему за испитивање колико су електротехнички и грађевински производи отпорни на пожар, експлозије, механички удар или колико су бучни.

"Ми ћемо на овај начин побољшати безбедност тих производа, односно дати смернице како да се она побољша или потврдити њихов квалитет", објашњава др Венцислав Грабулов, генерални директор Института за испитивање материјала.

Др Предраг Поповић из Бироа за сертификацију у Институту "Винча" наводи да је корист значајна са становишта заштите домаће привреде и потрошача од пласмана неквалитетних производа и небезбедносних производа на тржишту.

Међу акредитованим лабараторијама је и Радио-телевизија Србије која је добила покретну опрему за испитивање.

"Опрема коју смо добили омогућава испитивање и мерење на месту уградње кабловских телекомуникационих мрежа што ће допринети повећању нивоа квалитета услуга телевизијског и радио-сигнала", објашњава Александра Ружиц са РТС-а.

Цео пројекат вредан је пет милиона евра, од чега четири и по милиона евра финансира Европска унија из ИПА фондова.

"Безбедност потрошача је у Европској унији на првом месту. Важно нам је и да српски потрошачи користе безбедне производе као и да српски производи који се извозе гарантују безбедност у складу са европским нормама", наводи Штефен Худолин, представник Делегација Европске уније у Беогрду.

Те прописе је Србија сто одсто усагласила са европским прописима, што гарантује српски знак усаглашености који одговра Европском Ц знаку.

"Оног момента када будемо пуноправни члан Европске уније важиће и у Србији Ц знак, а тада ће се повући српски знак усаглашености", истиче Јован Петровић, помоћник министра привреде.

У Србији је покренута и кампања "Безбедност нема цену" како би се подстакли грађани да при куповини бирају безбедне кућне апарате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво