Одобрено запошљавање 2.010 медицинских радника

Влада Србије одобрила је запошљавање 2.010 медицинских радника. Новим Кадровским планом, који је усвојило Министарство здравља, а Влада одобрила, предложено је запошљавање 631 доктора медицине, 30 фармацеута-биохемичара и 1.349 медицинских сестара и техничара разних профила. Хоћемо нову генерацију младих лекара, поручује министар Златибор Лончар.

Укупно 21 здравствена установа у Србији, и клинички центри и опште болнице и домови здравља, добиће нове запослене. Највише новог кадра одобрено је за Клинички центар Србије, где се и лечи највећи број пацијената – 380 запослених. Клиничком центру Војводине одобрено је 229 радних места, у Крагујевцу 219, а у Нишу 58.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за РТС да конкурси морају да се објаве до 15. маја. Навео је да је потребно да се формирају комисије и да се направи нова систематизација.

Када је реч о критеријумима по којима је одређиван број радних места, министар је навео да их има више. У домовима здравља број је одређиван према броју становника, а у болницама и клиничким центрима по броју постеља, а критеријум је била и опрема.

Водило се рачуна и о томе где раде специјалисти који имају више од 55-56 година старости.

"Хоћемо нову генерацију младих лекара", поручио је Лончар и додао да мисли на оне који су волонтирали и који имају високе просеке. Како је рекао, "време је да они преузму оно што им припада".

Лончар је подсетио и да је у марту одобрено 637 специјализација.

Рекао је и да је поносан јер Србија помаже земљама у региону и на то што наши стручњаци одлазе тамо и оперишу.

"То је знак да смо водили добру политику", навео је Лончар.

Шта предвиђа Кадровски план? 

Кадровским планом КЦ Војводина добила је 229 здравствених радника, КЦ Србија моћи ће да запосли 380, КЦ Крагујевац 219 и КЦ Ниш 58, Општа болница Суботица 41, ИКВБ Дедиње 18, Институт за онкологију Србије 33, Институт за мајку и дете Србије 30.

КБЦ Земун 72, КБЦ Звездара 84, Дом здравља Земун 45, Универзитетска дечја клиника 30, КЦ Ниш 58, Општа болница Шабац 53, ОБ Лозница 31, ОБ Ваљево 30, ОБ Пожаревац 22, ОБ Чачак 48, ОБ Ужице 37, ОБ Нови Пазар 60, ОБ Студеница Краљево 35, ОБ Крушевац 25.

Директор КЦС Милика Ашанин каже да је са радошћу примио вест да је та здравствена установа добила 380 нових кадрова. Он је подсетио да 40 одсто свих здравствених услуга у Србији пружа КЦС, да има 3.465 постеља и да раде најсавременије методе у здравству.

Директор КЦ Ниш Зоран Радовановић каже да је 58 здравствених радника за њих оптималан број, да су већ примили одређени број здравствених радника јер се ускоро отвара нови КЦ Ниш са 630 нових постеља.

За директора КЦ Војводина Петра Сланкаменца 229 здравствених радника ће много значити за цело здравство Војводине, а КЦ покрива територију од два милиона становника.

КЦ Крагујевац добиће 219 здравствених радника, а директор Предраг Саздановић каже да је презадовољан бројем, али да то и обавезује да се пружају боље здравствене услуге.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи