Покрајински секретаријат одбио жалбу, Бељански не може бити доктор

Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност одбио је жалбу адвоката Слободана Бељанског на решење декана Правног факултета у Новом Саду, којим му је одузет докторат који је стекао пре 16 година, саопштила је Адвокатска комора Војводине.

Председник АКВ Срђан Сикимић је медијима доставио решење тог покрајинског секретаријата од 29. марта и навео да то чини јер су "у више наврата објављиване нетачне информације адвоката Слободана Бељанског из Новог Сада и његових сарадника, о наводном учешћу руководства АКВ у поступку поништаја одлуке Комисије Правног факултета Универзитета у Новом Саду о одбрањеној докторској дисертацији и стицању научног степена доктора правних наука".

На то решење Покрајинског секретаријата дозвољена је жалба Управном суду.

Слободан Бељански је у новембру прошле године, након што је Правни факултет донео спорно решење, изјавио да ће се жалити на ту одлуку и оценио да је реч о "политичком притиску" на њега.

Бељанском је 7. новембра стигло Решење о поништавању доктората, у којем се наводи да је на иницијативу Катедре за кривично-правне науке, преиспитана законитост његовог рада "Југословенски кривични поступак и међународни правни стандарди", који је одбранио пре 2001. године, те да је утврђено да "не постоји пријава за одбрану".

У Решењу Правног факултета било је наведено да "захтев за одбрану докторске дисертације не не може да се поднесе неформално нити прећутно, већ је у питању сложена, прописима строго предвиђена процедура", а решење је потписао декан Правног факултета Љубомир Стајић.

Бељански је агенцији Бета рекао да је докторирао 2001. године, након што је девет година пре тога "одустао од одбране због ситуационих разлога", али да никада није повукао своју пријаву и да је она остала отворена.

"Декан је занемарио чињеницу да ја нисам никада ни повукао пријаву и да је тада мој одустанак од одбране био ситуационе природе, проузрокован начином на који је одложена или отказана одбрана дан уочи одбране. То сам тада урадио у револту и предмет није био завршен, остао је отворен", рекао је Бељански.

Наставно-научно веће Правног факултета је 1. марта 2001. године једногласно донело одлуку да се формира комисија и да докторат буде брањен, што се и догодило.

Бељански је казао да "не може да тврди, али ни да искључи могућност да је у питању политички или лични притисак на њега".

У комисији пред којом је 15. марта 2001. године Бељански одбранио били су професори Момчило Грубач, Загорка Јекић и Иштван Фејеш.

У комисији Правног факултета која је поништила његов докторат радили су шеф катедре кривично-правних наука Бранислав Ристивојевић, шеф Службе за наставу Милан Бабић и шефица Службе општих и заједничких послова Снежана Петровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи