Љубожда, Албанци протестују због повратка Срба

У селу Љубожда код Истока, 13 расељених Срба неколико седмица припрема терен за повратак на своја имања. Куће су им порушене и запаљене, а једну, најмање оштећену, користе као заједнички смештај. Неколико дана по повратку наишли су на отпор Албанаца. Међутим, кажу да их протест није узнемирио.

У селу Љубожда код Истока тринаест расељених Срба је решило да се врати на своја имања, а прва реакција дојучерашњих комшија Албанаца није позитивна. Повратнике чува полиција 24 сата дневно.

"Није лако, али морамо да се боримо да бисмо превазишли мало страх, мало да се прилагодимо месту, да навикнемо на ове темеље који су срушени, где треба да наставимо живот где је стао", наводи Жарко Зарић, представник повратника у Љубожди.

Уз порушене куће, повратници су дочекани и демонстрацијама Албанаца. Оптужују повратнике, пре свих њиховог представника, да је као полицијски службеник, одговоран за страдање Албанаца током сукоба на Косову.

"Ми имамо велику имовину, веома је квалитетна земља, богата земља, коју покушавају да нам узурпирају, да нам је отму", објашњава Зарић.

Истиче да нико од повратника у Љубожди није продао своју земљу.

"Ми који смо овде нисмо продали своју земљу. Покушавамо да вратимо ту имовину, да поново радимо на свом имању", истиче Зарић. 

Међу повратницима носиоци домаћинстава су једанаест мушкараца и две жене.

"Живот овде требало је неко да започне први. Ми морамо добар темељ да поставимо овде, да би се наши вратили", наводи Драгослава Николић.

Њен комшија Миодраг Тијанић истиче да се нада да ће се у своју кућу уселити до јесени.

Сличне повратничке муке и изазове имали су и повратници у селу Жач, у истој општини.

"Тако смо и ми имали проблем. Ми смо дошли на своје. На нас су пуцали, каменовали нас, дизали демонстрације. Пролазили смо неке тешке тренутке, али ми смо били упорни да истрајемо у томе и, ево, после седам година, ми смо овде мирни", објашњава Небојша Дрљевић, повратник у Жач.

Повратак Срба у Љубожду, ако буде успео, мало ће оснажити крхку српску заједницу у самом Истоку и ближој околини.

"Овде има негде двадесетак домова у којима неко живи, обично су то старија домаћинства. Понеко од њих сврати, четвртком је пијаца па ту дођу и онда се видимо. Иначе је врло тешко", наводи Срђан Секулић, свештеник у Истоку.

У источкој општини је до сукоба на Косову било око 50.000 становника, Срба је било 10.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се