Преминула Даница Томковић

Дугогодишњи уметнички директор Филхармоније младих "Борислав Пашћан" Даница Томковић преминула је у Београду у 78. години, објављено је на сајту Народног позоришта у Београду.

У националном театру била је запослена од 1959. до 1994. године.

Почела је као члан Хора, а потом је годинама са великим успехом радила као уметнички саветник Опере и Балета Народног позоришта.

У сектору маркетинга, такође, са изузетним резултатима у раду, више од деценије обављала је послове менаџера за односе са јавношћу.

Од 1962. до 1989. у оперским представама Народног позоришта тумачила је 35 различитих улога другог и трећег фаха.

Музиколошко знање стекла је од проф. Музичке академије Петра Бингулца, Николе Херцигоње, а у Народном позоришту уз Бранка Драгутиновића, Оскара Данона, Драгана Лисца...

Завршила је два одсека певања у средњој музичкој школи "Станковић", а на ФМУ студирала је музикологију и певање и стекла статус магистра 1969. године.

Најбољу квалификацију рада са Филхармонијом младих "Борислав Пашћан" добила је од директора Опере Народног позоришта Јована Шајновића у филму поводом 30 година рада Филхармоније младих, емитованом више пута на Радио телевизији Србије.

Функцију уметничког директора Филхармоније младих "Борислав Пашћан" обављала је пуних 36 година - од 1981. до смрти.

Добитник је Златног Беочуга за трајни допринос култури Београда коју додељује Културно-просветна заједнице Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво