Потребна подршка за запошљавање младих из домова

Успостављање система на националном нивоу за праћење младих који напуштају домове и хранитељске породице и обезбеђивање финансијске подршке у првој години по изласку на тржиште рада кључне су препоруке учесника конференције "Како одговорити на потребе запошљавања младих у ризику".

Пројектна менаџерка Фондације СОС Дечја села Србије Александра Грубин рекла је на конференцији да је циљ пројекта "Јаки млади - Одржива социјална инклузија и економска подршка младима у ризику", који траје до 2019. године, да се 300 младих до тада запосли, а да 50 одсто од тог броја буду девојке.

"Наша улога је да уз помоћ свих партнера помогнемо да се што боље осамостале и да се они што пре запосле", рекла је Грубинова.

Она је истакла да је пројекат "Јаки млади" почео 2016. и да траје до 2019. године, а да се спроводи у партнерству са немачком Фондацијом Херман Гмајнер и локалним партнерима међу којима је и НАЛЕД.

Према њеним речима, цео пројекат финансира немачко Савезно министарство за привредну сарадњу и развој (БМЗ).

"Један од битних циљева у којима нам помаже НАЛЕД је да се оснује и удружење младих пошто имамо доста удружења на територији Србије, а ниједно није основано од стране младих који су одрасли без родитељског старања", рекла је Грубинова.

Према њеним речима, 20 је добило искуство разговора са послодавцима, 20 има индивидуалне развојне планове, пет је завршило стручне обуке и добило ново занимање, троје је на стручној обуци, четворо њих похађа стручну паксу, петоро развија идеју за започињење сопственог посла, а исто толико је запослено.

На конференцији је речено и не постоји прецизна евиденција колико младих на годишњем нивоу напусти систем социјалне заштите и да се они сусрећу са предрасудама и дискриминацијом окружења и послодаваца, што отежава запошљавање и укључивање у друштво.

Речено је и да материјалну подршку деци без родитељског старања по престанку домског или породичног смештаја тренутно обезбеђује само Град Београд, а да би ту праксу требало применити и у другим локланим самоуправама.

Међутим, како је истакнуто, неопходно је да та помоћ траје пуних годину дана и да не буде укинута у случају да у међувремену дође до заснивања радног односа, јер таква пракса демотивише младе да активно траже посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи