Сећање на жртве бомбардовања Београда 1941. године

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и градоначелник Београда Синиша Мали одали су пошту и положили венце на спомен-обележје у Алеји жртава бомбардовања Београда, саопштено је из Градске управе. Градски менаџер Горан Весић положио је венац на спомен-обележје у Карађорђевом парку, а заменик градоначелника Андреја Младеновић положио је венце испред Палате "Београд" и у порти Вазнесењске цркве.

Вулин је рекао да су се бомбардовања и покушај затирања живота у Србији понављали, али да је сваки пут град опстајао као и људи, а да су сви који су убијени у рату, сваки војник, полицајац и цивил – невине жртве.

"Не можете бити криви само због тога што сте се родили у Београду, живели у њему и волели га. Србија ће се заувек сећати 6. априла и сваког настрадалог, имена им можда не знамо, али их памтимо. Наша обавеза као потомака јесте да сачувамо сећање на њих, да будемо достојни њихове успомене тако што ћемо увек бити на правој страни света, на страни слободе, јер тамо где је Србија, тамо је слобода", нагласио је Вулин.

Мали је рекао да је Београд у својој дугој историји много пута разаран, рушен и бомбардован и додао да ће 6. април од пре 76 година остати уписан црним словима у историји нашег града.

"Без икаквог повода, без објаве рата, град је бомабардован и то у раним јутарњим сатима, када су људи спавали. Између 2.500 и 4.000 људи изгубило је животе тог дана, уништене су болнице, школе, зграде, уништена је библиотека са непроцењивим благом, али из тога је Србија изашла као победник", рекао је градоначелник.

Наша обавеза је, каже Мали, да чувамо успомену на оне који су изгубили животе тог дана али и за време рата, да градимо бољу и модернију земљу, да градимо Србију која економски јача.

"Да отварамо нова радна места, фабрике, мостове, да будемо фактор стабилности и мира у региону, да одржавамо добре односе са Западом и Истоком и побеђујемо у миру како бисмо деци оставили лепшу и бољу Србију", рекао је Мали.

Горан Весић је рекао да је дан када је Београд доживео можда и највеће разарање у својој историји један од најтужнијих дана у историји Београда.

"На данашњи дан окупатори су бомбардовали Београд зверски, без објаве рата. Према званичним подацима, погинула су 2.274 Београђанина, а према незваничним скоро 4.000. Потпуно је уништена 621 зграда, а више од 1.600 делимично је оштећено", навео је Весић након полагања венца.

Како је додао, уништене су многе болнице и цркве. Погођена је и Вазнесењска црква, у којој је погинуло много људи.

"Ми се данас налазимо у Карађорђевом парку, на месту где се налазило склониште у коме су била 192 Београђанина који су убијени директним поготком бомбе", истакао је Весић и додао да је уништена и Народна библиотека са више од 350.000 књига.

Градски менаџер је поручио да са поносом треба да се сећамо и храбрих пилота из Шестог ловачког пука Војске Краљевине Југославије.

"Њих 11 је дало своје животе у борби за одбрану Београда. У неравноправној борби, они су успели да сруше 40 немачких бомбардера и на тај начин показали како се воли своја земља", рекао је Весић.

Осим градског менаџера, венац је положио и председник и основач Удружења Београђана "6. април" Стеван Стојановић.

"Имао сам пет година када је бомбардовање почело. Не сећам се свих детаља, али се сећам тих страхота које су се десиле 6. априла", рекао је Стојановић.

И заменик градоначелника Андреја Младеновић положио је венце и одао пошту страдалима у бомбардовању Београда у априлу 1941. године.

Заменик градоначелника најпре је венац положио испред Палате "Београд" на фонтани "Врело живота", а потом и у порти Вазнесењске цркве код гранитног крста.

Социјалистичка партија Србије саопштила је, поводом 76 година откад је нацистичка Немачка бомбардовала Београд, да је главни град Србије један од најчешће бомбардованих градова у 20. веку.

број коментара 6 пошаљи коментар
(четвртак, 06. апр 2017, 18:03)
Воронцов [нерегистровани]

Који бранитељ немачких злочина

Па свуда се у терминологији у историји Другог светског рата поред других израза користе и изрази немачка војска, Немци итд. Нацизам је само идеологија, а Националсицијалисти партија и није сваки Немац припадао тој партији, али је све једно као војни обавезник морао ићи у војску и рат .Хитлер Аустријанац, а Аустрија у саставу Рајха , свако ко је говорио немачки језик сматран је Немцем нису их тада делили на Прусе , Аустријанце, Баварце, и не знам какве -

(четвртак, 06. апр 2017, 14:55)
anonymous [нерегистровани]

Da pojasnimo

I tog Hitlera je finansirao zapad tj. zapadni bankarski trustovi zna se ko su to bili,da bi otpoceo rat. Osnovni plan je bio napasti i osvojiti Rusiju.Evropa je bila napadnuta da bi se drzave pridruzilie nacistickim snagama i pomogle na istocnom frontu. Tako je i bilo. Znamo cije su sve snage bile na tom frontu. Bilo je dosta i nasih suseda.

(четвртак, 06. апр 2017, 14:32)
anonymous [нерегистровани]

A saveznicko

Ocete obeleziti i saveznicko bombardovanje beograda isto ovako?

(четвртак, 06. апр 2017, 14:16)
anonymous [нерегистровани]

6 Aprila 1941 Bombardovana je Srbija...

...da se bombarduje,naredio je Hitler,slava,neduzno poginulim...

(четвртак, 06. апр 2017, 13:56)
Protivnik lupanja! [нерегистровани]

@Злочиначко дело немачке хорде зла

Nisu nemačke,već nacisticke horde iz cele Evrope,a Hitler je bio Austrijanac!-U Nemačkoj sam upoznao bolje ljude,nego u mom zavičaju,zato i ostajem ovde!

(четвртак, 06. апр 2017, 13:23)
Воронцов [нерегистровани]

Злочиначко дело немачке хорде зла

Хитлерова хорда зла жарила је и палила освајајући Европу.Југославија је била још један од малих делова слободне Европе.Зликовци су до тада целу западну, централну и делове источне Европе ставили под своју окупаторску ногу, ту су нашли и многе савезнике.Подмукло као што су то све време рата чинили напали су на данашњи дан Београд и Југославију.Убијали су несметано цивилно становништво и уништавали културна добра.Увек се морамо упитати шта је то човек, каквих све то људи има?Све пада у сенку, сав напредак науке, технике, култура при помисли ко све припада људској врсти и каква је све зла спреман да почини.Хитлер и његове хорде зла прави су пример у историји колико зла постоји у људској врсти.