Како реорганизовати здравство, просвету и социјалну заштиту

Србија би врло брзо могла да повуче прву траншу од укупно 80 милиона евра које је добила од Европске уније за реформу јавне управе. После рационализације и забране запошљавања, којима се у буџету уштедело 100 милиона евра, сада је на реду реорганизација, и то просвете, здравства и социјалне заштите. Министарка Ана Брнабић објашњава да се још размишља како да се државна управа учини ефикаснијом.

Прво конкретни резултати, па прва транша бесповратне помоћи - откако је договорено са Европрском унијом, праве се акциони планови како да се реорганизују главна три ресора, просвета, здравство и социјала, и да се са истим бројем људи грађанима пружи ефикаснија услуга.

"Да ли је то увођење електронског система у систем социјалне заштите, па повезивање са другим базама података, да ли је смањивање у здравству рецимо немедицинског особвља, а повећавање медицинског особља, да ли је то у школи рационализација школа, тако да имамо мањи број школа, са више ученика, па да имамо мање трошкова, а да обезбедимо рецимо вожњу за те школе, то је рецимо оно на чему ми радимо са тим ресорним министарствима да би видели управо то, са тим ресурсима које имамо како можемо да их реорганизујемо да имамо квалитетнију услугу", каже министарка за државну управу и локалну самоуправу Ана Брнабић.

Секторска буџетска подршка Србији подразумева сталан дијалог с Европском комисијом.

"Реформа државне управе је једна од најосновнијих и најбитнијих аспеката у припремама Србије на њеном путу ка чланству у Евопској унији. Оно што јесте коначан циљ и нама и Србији јесте да Србија добије ефикасну и одговорну јавну управу, а све са циљем да она буде у потпуности на услузи свим грађанима ове земље", каже директорка Генералног директората за суседство и политику проширења Хеновева Руис Калавера.

Помоћ од 80 милиона евра за реформу државне управе, какву је Брисел дао још једино Албанији, Србија ће утрошити и на образовање службеника, као и на задржавање најквалитетнијих кадрова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво