Створени услови да се иконе врате у објекте СПЦ у Хрватској

Тридесет икона из цркава у Епархији осјечкопољској и барањској, које су власништво Српске православне цркве, може да буде враћено у објекте СПЦ у Хрватској, тачније у Даљу и Боботи, јер сада постоје услови за то.

Да су испуњени услови за враћање икона констатовала је Мешовита српско-хрватска међудржавна комисија за повраћај културних добара на састанку у Славонској Пожеги, којем је присутвовала и министарка културе Хрватске Нина Обуљен Коржинек.

Наиме, конзерваторско-рестаураторски третман на овим иконама завршен је док су привремено биле у Србији и иконе ће сада бити смештене у обновљене објекте Патријаршијског двора и саборне цркве Светог Димитрија у Даљу и цркве Светог Георгија у Боботи.

У саопштењу Министарства културе и информисања наводи се да су чланови Мешовите комисије обишли обновљено јужно крило Епархијског двора и Саборни храм Свете Тројице у Пакрацу, као и манастире Пакра, Света Ана и Ораховица у Епархији пакрачко-славонској Српске православне цркве.

Српски део Комисије тражи да се настави обнова објеката у које треба да буду смештена добра која су предмет повраћаја, а пре свега се то односи на обнову Епархијског двора у Пакрацу и формирање ризнице и депоа у којима би се чувао материјал из манастира и цркава из Пакре, Свете Ане, Лисичине и Великих Бастаја, чије су иконе, иначе, предмет повраћаја.

Такође, речено је да је потребно наставити финансирање радова на ризници у манастиру Крка и ризници у Шибенику.

Комисија би рад требало да настави крајем маја у Србији, а члановима из Хрватске упућен је позив да тада посете депо Патријаршијског двора у Сремским Карловцима, у којем се чувају добра која су предмет повраћаја у објекте Српске православне цркве у Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво