Марш мира за Алеп стигао до Пожеге

Битка за Алеп била је најдужа и најкрвавија битка грађанског рата у Сирији. Окончана је у децембру прошле године. Неколико дана по њеном завршетку, група младих Европљана одлучила је да из Берлина пешке крене до Сирије, и маршом искаже протест против тог рата. Данас су били у Пожеги.

Од Берлина до Пожеге препешачили су више од 1.500 километара. У маршу мира за Алеп учествују људи из 28 држава.

"Углавном су Европљани, али има и Бразилаца, Аргентинаца, Кинеза... Ја сам кренуо на марш јер сам разочаран односом Европе према Блискоисточном конфликту у Сирији. И ми смо имали сличну ситуацију у прошлости, а сада игноришемо чињеницу да људи пате, а да им не помажемо", каже Јан Хожала, учесник Марша за Алеп из Пољске.

"Сувише је оружја у свету. Има пуно проблема, али људи могу да их реше и без оружја и не мора бити тако крваво. Сматрам да је моћ контроле оружја у рукама западних земаља и мислим да не треба да се плашимо муслимана, на пример, јер контролишемо ситуацију, само треба све да радимо на мирољубив начин", каже Френк Феркахт, учесник марша из Холандије.

Пацифистима из Европе придружила су се и двојица наших комшија.

"Ја сам чуо за ово још пре месец дана преко једне пријатељице из Пољске", каже Миодраг Марјановић, учесник марша за Алеп из Републике Српске.

"Па добро је да се стекне утисак како је то путовати без икаквог превозног средства", наводи Крсто Николић, још један учесник марша за Алеп из Републике Српске.

Пацифисти су одлично организовани, каже Горан Ђукић из Форума цивилне акције "Пожега", чије су просторије учесницима марша послужиле као преноћиште.

"Представници марша су нас контактирали јуче, негде око подне, са молбом да им обезбедимо било какав смештај на територији Општине Пожега. Жао ми је што нас нису контактирали раније да им обезбедимо бољи смештај и да покажемо српско гостопримство у правом светлу", каже Горан Ђукић из ФОРЦА "Пожега".

Учесници марша планирају да стигну и до Алепа, али ће то зависити и од ситуације. Пешачећи Европом, група мировњака жели да скрене пажњу и мобилише Европљане да се активније позабаве решавањем проблема и патњама људи који су погођени ратом у Сирији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи