Немачка помоћ Србији у развоју концепта полиције у заједници

Државна секретарка МУП-а Биљана Поповић Ивковић изјавила је да је један од приоритета у раду Министарства унутрашњих послова развој концепта полиције у заједници и нагласила да је превенција криминала и унапређење безбедности грађана главни задатак полицијских службеника.

Поповић Ивковићева је на отварању семинара "Представљање немачког модела превентивног рада полиције" истакла и да ће ускоро бити штампан и промовисан у јавности Приручник за рад полиције у заједници.

"Министарство, кроз усвајање одговарајућег правног оквира, настоји да традиционални модел рада полиције замени моделом полиције у заједници, који профилише полицију као јавну службу која остварује партнерство са заједницом и самим тим обезбеђује подршку грађана и њихово учешће у превентивним активностима", рекла је Поповић Ивковићева.

Како је наведено у саопштењу, Поповић Ивковићева је указала да је новим Законом о полицији по први пут дефинисано да полиција у свом раду примењује концепт полиције у заједници.

Истакла је и да су доношењем Акционог плана за примену Стратегије полиције у заједници дефинисане активности чији је циљ унапређење превентивног рада полиције и афирмисање улоге заједнице у подизању нивоа безбедности.

"Ради давања конкретних смерница полицијским службеницима за рад у заједници, министар унутрашњих послова је донео Приручник за рад полиције у заједници, који ће ускоро бити штампан и промовисан у јавности", рекла је Поповић Ивковић.

Захвалила је полицији Баден-Виртемберга на подршци у организацији семинара, који је намењен полицијским руководиоцима високог и средњег нивоа руковођења, оцењујући да је важно да полицијски руководиоци, на свим нивоима, стекну неопходне вештине и схвате утицај превентивних полицијских активности на заједницу и грађане.

"Верујем да ће сарадња између немачке и српске полиције у области превенције криминала, која је у последњих неколико година на изузетно високом нивоу, бити настављена и у наредном периоду", рекла је Поповић Ивковићева оцењујући да Немачка, као једна од најуређенијих и најбезбеднијих земаља у Европи и свету, свакако може бити узор Србији у многим областима, па тако и у области безбедности.

Руководилац пројекта и представник полиције немачке покрајине Баден-Виртемберг Јоахим Шнајдер истакао је да полиција те немачке покрајине има добру сарадњу са српском полицијом.

Навео је и да му је част што има могућност да систем превенције који постоји у Европској унији представи руководиоцима српске полиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво