Прихваћен предлог министра просвете

Министарство финансија Србије прихватило је предлог да се самофинансирајући студенти који су дали све испите пребаце на буџет, а да онима који су испунили услов држава плати трошкове студирања ове школске године.

"Влада Србије требало би на седници у четвртак да се изјасни о том предлогу", рекао је продекан Факулетата политичких наука Давид Бакић и додао да би средства требало да се обезбеде прерасподелом међу факултетима.

Према подацима које су факултети доставили Министарству, још 4.500  самофинасирајућих студената, мимо законом утврђене квоте од 20 одсто за прелазак на буџетско финасирање, испуњава услове за упис наредне године.

Међу њима је 508 оних који су дали све испите и прећи ће на буџет, док ће осталима који су освојили више од 42 бода бити плаћена ова школска година, али неће мењати статус.

Ово решење, које су пре Министартва финансија прихватили студенти, предложио је министар просвете Жарко Обрадовић.

Продекан ФПН-а је рекао и да је факултетима упућена препорука да се студентима старијих године који испите полажу према старим наставним програмима, омогући безуслован упис наредне године студија.

Факултетима који су наплаћивали пренос бодова из претходних година препоручено је да студентима врате новац.

О смањењу школарине током године 

Захтев студената је био и смањење цена школарина, о чему ће се, како је Бакић навео, расправљати током ове школске године.

Министар Обрадовић је, раније,  за РТС потврдио да је предложио да студентима који су стекли услов за упис године по измењеном Закону о високом образовању, а сада нису на буџету, буде плаћена школарина за ову школску годину.

"Јучерашњи разговори представника Министарства просвете и студената Универзитета у Београду помогли су да се сагледа ситуација на факултетима, а убудуће ће бити потребан заједнички рад", оценио је обрадовић.

"Право на школовање финансирано из буџета утврђено је изменама и допунама закона о високом образовању и они који имају 42 и више бодова, имају право услова године", навео је Обрадовић.

Министар просвете је рекао да је тренутно у Србији на свим државним универзитетима и високим школама на буџету више од 100.000 студената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво