Комитет УН Србији: Именујте тужиоца за ратне злочине

Фонд за хуманитарно право је саопштио да је Комитет УН за људска права препоручио Србији да без одлагања изабере тужиоца за ратне злочине, обезбеди му независност, те да процесуира ратне злочине, утврди судбину несталих и обештети жртве.

Ради отклањања идентификованих недостатака, Комитет је препоручио Србији да истражи све нерешене случајеве несталих особа како би се утврдила њихова судбина и пронашли посмртни остаци, те да њихове породице информише о исходу истрага.

Такође Србија би, како препоручује Комитет, требало да процесуира све починиоце ратних злочина, укључујући средње и високо рангиране званичнике, измени Закон о цивилним инвалидима рата и Законик о кривичном поступку како би се проширила дефиниција жртве и оштећених у поступку.

У саопштењу ФХП-а се додаје да је Комитет препоручио Србији и да свим жртвама присилних нестанака омогући остваривање права на репарације у складу са стандардима људских права и без одлагања именује новог главног тужиоца за ратне злочине, коме треба да осигура независност.

Као позитивне помаке Комитет је навео ратификацију Међународне конвенције о заштити свих лица од присилних нестанака (2011) и потписивање Протокола са Босном и Херцеговином о сарадњи у потрази за несталим особама (2015).

Комитет је, како наводи ФХП након састанка 23. марта указао поред осталог на поменуте недостатке, а као проблематичне области Комитет је идентификовао и права и положај Рома, ЛГБТ особа и особа са инвалидитетом, жена, деце, избеглица и азиланата, жртава трговине људима и присилног рада, као и жртава злочина који су почињени у контексту оружаних сукоба у бившој Југославији.

Либерално-демократска партија указала је на запажања Комитета за људска права УН и позвала Владу Србије да најозбиљније узме у обзир та запажања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи