Kaмен темељац за избегличке станове у Крушевцу

Камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице из БиХ и Хрватске постављен је у Крушевцу, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Србије (РСП).

Прву лопату бетона у темељ је положио потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који је том приликом рекао да се по Србији у оквиру овог пројекта гради пуном паром, те да "нема лепшег осећаја него видети резултате".

Укупна вредност пројекта у којем учествују Србија, БиХ, Хрватска и Црна Гора јесте 500 милиона евра, рекао је Дачић додајући да на Србију од тога иде између 300 и 400 милиона евра.

До сада је, подсећа, започето пројеката у вредности од око 100 милиона. Контрибуција Србије самом пројекту, каже Дачић, јесте 10 одсто.

Важно је истаћи, указао је, да је реч о бесповратним средствима које Србија неће морати да враћа.

Крај изградње станова је предвиђен за фебруар 2018, навео је Дачић.

Посебно је захвалио локалним самоуправама у којима се гради на сарадњи, али и Комесаријату за избеглице и миграције, као и УНХЦР-у и мисији ОЕБС-а.

Пројекат који спроводе четири комшијске земље, добар је корак у бунапређењу регионалних односа, истакао је Дачић, али, како каже, под условом да свака земља обави свој задатак.

Станове у Крушевцу, који је други од укупно девет јединица локалне самоуправе које учествују у другом потпројекту, избеглице ће добијати у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама.

Осим у том граду, темељи су у оквиру истог потпројекта постављени пре две недеље и у Сремској Митровици, за 40 станова, а планирано је да се гради и у Параћину, Вршцу, Прокупљу и Бајиној Башти по 20, у шапцу и Кикинди до 25 и у Шиду десет станова.

Други потпројекат РСП вредан је око 13 милиона евра а у оквиру њега је планирана додела укупно 900 стамбених решења за избелице у четири модела.

Наиме, планира се куповина 250 сеоских кућа, изградња 120 монтажних кућа, те додела 80 пакета грађевинског метријала из буџета Србије и 250 из буџета РСП-а.

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су и комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић, Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији Мајкл Ујехара, Димитрије Пешић испред УНХЦР-а као и градоначелник крушевца драги Несторовић.

Регионални програм стамбеног збрињавања заједнички је пројекта Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске који за циљ има обезбеђење стамбених решења за најугроженије избегличке породице у региони.

Пројекта је подржан од стране ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансира га између осталих и Европска унија као највећи донатор.

Полагање камена темељца за 20 станова у Прокупљу планирано је за сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво