Опремање новог Клиничког центра у Нишу, први пацијенти на лето

Почело је опремање новог Клиничког центра у Нишу који је изграђен средствима кредита Европске инвестиционе банке. Око два и по милиона житеља југа Србије, који услуге могу да добију у тој терцијарној здравственој установи, имаће на око 50.000 квадрата најсавременију опрему за дијагностификовање и лечење разних болести.

На седам нивоа, који су прилагођени кретању особа са инвалидитетом, налазиће се Ургентни центар, неурологија, интерна и све хируршке клинике.

Пацијенти на преглед неће дуго чекати. Савремени апарати, боља организација рада, 17 операционих сала, посебан блок за трансплантацију и опоравак тек оперисаних и више од 600 постеља.

"Предност оваквог рада је у томе што ће на једном месту бити специјалности свих хируршких делатности и имаћемо могућности консултације током и након извођења хируршке интервенције", наводи професор доктор Горан Станојевић, помоћник директора за хируршку делатност.

Такозвану паметну зграду, по светским стандардима, градили су Италијани са више од 30 домаћих подизвођача.

"Систем омогућава потпуну контролу уласка и изласка особља и пацијената, мониторинг самих пацијената, контролу атмосфере унутар објекта", каже Димитар Стефанов, главни инжењер градње.

У новом Клиничком центру биће места и за нове раднике. За три године посао је добило више од 300 младих људи, а очекују се и нови конкурси.

"Собе су овде двокреветне са купатилом, тако да ћемо на овом простору имати много већи број сестара на једном месту него у старој згради, па ће нам и рад бити много лакши", истиче Мирјана Маринковић, главна сестра Клинике за општу хирургију КЦ "Ниш".

Директор Клиничког центра у Нишу, професор доктор Зоран Радовановић, нагласио је да ће нови услови рада омогућити усавршавање младих кадрова.

"Најновије операционе сале ће пружити услове да се и млади лекари овде усавршавају, да Ниш буде центар и за едукацију и за лечење пацијената. Добили смо нешто што смо чекали целога века", напомиње Радовановић.

Зграда новог Клиничког центра у Нишу завршена је за две и по године. Прве пацијенте примиће на лето, када би требало да се зна и ко ће бити извођач радова на реконструкцији и изградњи новог Клиничког центра Србије у Београду, који ће се такође финансирати из средстава Европске инвестиционе банке.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 19. мај 2017, 09:42)
anonymous [нерегистровани]

Parking

Koliko parking mesta je izgradjeno za ovaj objekat

(среда, 29. мар 2017, 23:31)
Penzionerka [нерегистровани]

Nešto i za Niš

Pre 40 god. je krenula priča o gradnji KC otišla sam u penziju i nisam dočekala da u njemu radim bar jedan dan.Za ovoliki region treba dva takva KC i duplo više kadra svih profila.Neka je srećan rad.

(среда, 29. мар 2017, 20:50)
Nišlija [нерегистровани]

Respect

Jedini čovek koji je najviše uradio za KC Niš je upravo Prof. dr Zoran Radovanović! Svojim znanjem, svojom upornošću i danonoćnim zalaganjem učinio je i čini da se kvalitet usluga lečenja pacijenata u KC Niš podigne na najveći mogući nivo! Čovek za svako poštovanje!!!