Потписан Меморандум о полицијској сарадњи Србије и Луксембурга

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министар спољних послова Луксембурга Жан Аселборн потписали су Меморандум о полицијској сарадњи који омогућава бољу и активнију улогу полиције у борби против криминала.

"То је добар корак у наставку наше стратегије, да постигнемо већу безбедност, не само за нашу земљу, већ и за читаву Европу", рекао је Стефановић новинарима.

Објаснио је да је са Аселборном разговарао и о јачању потенцијала полиције да се супротстави најтежим облицима организованог криминала и тероризму и то је, каже, нешто на чему обе стране треба интензивно да раде.

Пуно тога ће, додаје Стефановић, бити на професионалцима који ће морати да ураде велики део посла и омогуће да две полиције свакодневно сарађују.

Та сарадња се огледа у размени информација које могу да доведу до починилаца најтежих кривичних дела у области трговине оружјем, трговине људима и трговине наркотицима, што је, наводи Стегановић, апсолутни приоритет у раду обе земље.

Стефановић каже да је охрабрујуће то што Србија на путу европских интеграција има снажну подршку Луксембурга и додаје да ће кроз Меморандум бити омогућено да се испуне услови из поглавља 24, јер ће српска полиција имати више обука, тренинга и размена са једном од земаља чланица ЕУ.

Министар је захвалио Аселборну на досадашњој сарадњи и на прилици да се појача полицијска сарадња и сарадња са другим службама, које ће, каже, дати свој допринос у супротстављању илегалним миграцијама, тероризму, организованом криминалу и свему што може да угрози безбедност грађана.

Аселборн је приметио да се Србија, иако није чланица ЕУ, јако труди у решавању мигрантске кризе.

"Када је реч о проширивању сарадње између наших земља, сада је циљ размена неопходних информација, искустава, најбољих пракси што ће допринети квалитету полицијског рада", рекао је Аселборн.

Додао је да ће се радити и на реализацији семинара из области борбе против организованог криминала, трговине дрогом, прања новца, као и на спровођењу програма полицијске сарадње.

"Веома ми је драго кад видим колико се ваша полиција труди да сарађује у области сузбијања озбиљних кривичних, тешких дела, нарочито тероризма", закључио је Аселборн.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи