Контрола послодаваца широм Србије, 30 одсто запослених ради "на црно"

У тродневним надзорима које је Инспекторат за рад спровео код послодаваца који се баве грађевинарством, трговином, угоститељством, услугама, производњом хлеба, пецива и колача, одржавањем и поправком моторних возила откривено је да око 30 одсто затечених радника ради "на црно".

Контролисано је 760 послодаваца широм Србије, посебно у Београду и Сремском управном округу, а од 2.202 затечена радника 675 није било пријављено на обавезно социјално осигурање и није имало уговор о раду.

Радници "на црно" откривени су код скоро половине контролисаних послодаваца (код њих 347), а најдрастичнији примери утврђени су у Шапцу, где је код једног послодавца од 17 ангажованих радника, чак 16 било непријављено, и у Чоки где је на једном месту од 15 затечених, 14 радило "на црно".

Један послодавац у Новом Пазару није пријавио 13 од 15 радника, код послодавца у Београду од 10 ангажованих девет је било непријављено, код једног у Сомбору од 17 радника такође девет "на црно", наводи се у саопштењу Министарства за рад.

Код послодавца у Сјеници шест од седам затечених радника је било непријављено, а у Инђији 19 од 36. Код два послодавца у Крагујевцу сви радници (по пет) су радили "на црно", а код другог у Сјеници пет од 10 затечених.

Због утврђених прекршаја инспектори су поднели 125 прекршајних пријава, издали 11 прекршајних налога и донели су 167 решења.

Инспекцијским надзорима су откривена и 24 нерегистрована субјекта, који су се бавили трговином, грађевинарством, угоститељством, фризерским услугама, одржавањем и поправком моторних возила, откупом секундарних сировина, такси превозом, производњом грађевинског материјала и пољопривредом.

Инспектори су донели 24 решења којима су нерегистрованим субјектима наложили да одмах покрену прописани поступак за упис у одговарајући регистар и забранили им даље обављање делатности до испуњења за то прописаних услова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи