Ургентни центар добио ангио-салу

Грађани Србије најчешће оболевају, али и умиру, од кардиоваскуларних болести. Када са срцем имамо проблем и када је неопходна хитна интервенција, важно је на време потражити помоћ. У Ургентном центру од данас бољи услови за збрињавање хитних пацијената – отворена је ангио-сала.

Интервентни кардиолози кажу да је ово велики искорак напред за Ургентни центар, јер ће се скратити време од пријема болесника до уградње стента, а самим тим и смањити смртност пацијената.

У нову ангио-салу уложено је 57 милиона динара.

Министар здравља Златибор Лончар каже да све више људи у Србији има проблем са кардиоваскуларним болестима, да за 24 сата у Ургентном центру помоћ затражи 1.000 пацијената, од тога 120 има кардиоваскуларне тегобе.

"Свако од њих је потенцијални пацијент за овај апарат. За оне који дођу на време, на месту пријема биће уграђен стент и отпушен крвни суд са минималним дозама зрачења", рекао је Лончар.

Додао је да ће ангио-сале ускоро добити Чачак, али и КБЦ Бежанијска коса.

Директор Клиничког центра Србије, доцент доктор Милика Ашанин, истиче за РТС да је ово историјски тренутак за Ургентни центар. 

Подсетио је да Клинички центар Србије има две ангио-сале смештене у Поликлиници и да је било губљење времена да ти пацијенти из Ургентног центра дођу до Поликлинике, те да ће сада пацијентима стент бити уграђиван на месту пријема што ће, што ће повећати преживљавање и смањити инвалидитет.

Професор Горан Станковић, директор Клинике за кардиологију, указао је да се на транспорт од Ургентног центра до Поликлинике изгуби 12 минута, те да ће се са новом салом смањити смртност за један одсто.

"Сада ћемо моћи да одмах по пријему започнемо лечење. У свим болницама света се смртност смањује и до 10 одсто ако се ради интервенција на месту пријема, тако да очекујемо да се мањи морталитет", каже Станковић.

Нагласио је да ће се сада ослободити једна ангио-сала, те да ће се на тај начин смањити листе чекања пацијената са кардиоваскуларним оболењима који нису били хитни.

У две сале, појашњава, годишње се збрине око 5.500 болесника, од тога је половина са акутним коронарним синдром.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво