Школа на путу за децу мигранте

У Србији је тренутно више од две хиљаде деце миграната. Њих педесетак, који путују без родитеља, већ похађа наставу у српским школама. Придружује им се још 89 деце из београдског кампа у Крњачи, чији су родитељи тражили азил и потписали сагласност за школовање у Србији.

Добродошлица основаца београдске школе "Раде Драинац" за седморо ученика из Авганистана.

"Желимо да се код нас осећате лепо и да заборавите све ружно", пожелела су деца.

Емамудин се сећа свог последњег дана у школи у Кабулу, када је, пре годину и по, са родитељима кренуо пут Европе.

"Тог дана је требало да полажемо завршни испит из математике, али ја нисам отишао јер смо кренули да путујемо преко Пакистана и Ирана", каже Емамудин.

До Београда, за сада. Са вршњацима нема баријера. Сами су се пријавили да им помогну у учењу. И да се друже.

"Имаћу нове пријатеље из неке земље која је доста далеко од нас и остаће нам та нека успомена", каже ученица Нина Кларић.

А ученицима из Авганистана, уз помоћ преводилаца, остаће и знање српског језика. Учиће и енглески, немачки, француски, али и предмете за које језик није баријера.

"Активности као што су ликовно, музичко, физичко и верска настава, пошто ми имамо исламску верску наставу заступљену. Претходио је тај састанак са родитељима у кампу у Крњачи, они су јако заинтересовани да се деца укључе у образовни систем", каже педагошкиња Марина Тодић.

Родитељи се надају да ће наставити пут на Запад, али су, док чекају, тражили азил у Србији. То овим основцима и даје право да иду у српске школе. Кренуло је, за сада, 89 деце из кампа у Крњачи у пет београдских школа, углавном у општини Палилула. После доручка, пре ручка градским превозом у пратњи родитеља или волонтера на три до четири часа.

"Значи ми то што је камп близу, само три аутобуске станице. Некад ће и други родитељи довести децу. Задовољан сам школом, учитељима", каже Мухамед Закир.

"Узбуђена сам јер ми је први дан школе после годину дана. Била сам мало уплашена јер сам мислила да сам заборавила све што сам учила пре", каже Захра.

Петогодишњи Амир Али, био је нестрпљив. Није могао да сачека да у школу крене са вршњацима.

"Он је јако мали, али воли да учи. Молио ме да крене већ сада у школу", каже Ахмед Мусави.

Како се пише школа, изгледа да ће научити пре на српском, него на фарсију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије