Модуларни "калашњиков" из Шумадије

Јавности ће ускоро бити представљена нова модуларна јуришна пушка која користи два калибра, стари 7,62 и нови 6,5 милиметара "грендел". Нова пушка намењена је "снагама за ојачање" Војске Србије.

Као што је Интернет портал РТС-а већ писао, Војска Србије тестирала је нови калибар 6,5 милиметара "грендел" и нову пушку, као резултат тактичких захтева и анализе савремених ратова.

Медији су пренели да ће нова модуларна пушка наредних дана бити представљена државном и војном врху на полигону у Никинцима.

Недавно је на семинару за медије у Зрењанину генерал-мајор Бојан Зрнић рекао да ће нова модуларна пушка имати два калибра, актуелни 7,62 пута 39 милиметара и нови 6,5 милиметара "грендел".

Иако је почетна идеја била да се пушка ради у калибрима 5,56 милиметара НАТО, који се тек уводи у Војсци Србије, ипак се остало на актуелном совјетском 7,62 милиметра.

Нова домаћа пушка радиће по систему "калашњиков", моћи ће да се опреми савременим, оптичким електронским и ласерским нишанима и њоме ће бити опремљене "снаге за ојачање" Војске Србије.

Највеће предности новог калибра јесу боља прецизност, мањи трзај и положена путања зрна, која умањује могућност промашаја мете услед лоше процене даљине до циља.

Осим најсофистициранијих нишана, све остало на пушци се прави у Србији. Пластичне делове, кундак и магацин са 30 метака прави "Прва петолетка", муницију "Први партизан" из Ужица, а оптику "Сова", "Телеоптик" и "Сензор инфиз".

"Када је реч о снагама за хитно реаговање ВС, оне ће бити опремљене најсавременијом опремом и наоружањем са светског тржишта", рекао је генерал Зрнић у Зрењанину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи