Део расељених Срба из Љубожда вратио се на огњиште

У село Љубожда код Истока на Косову вратило се 13 српских породица које су из овог села протеране пре скоро 18 година и које ће заједнички у једном објекту сачекати обнову и изградњу својих домова.

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић изјавио је новинарима да је веома значајно да свих 13 породица, које су изразиле жељу да се врате, што пре добију кров над главом и да им се што пре обнове куће.

"Оно што смо прво договорили јесте да обезбедимо минималне услове да они ових дана бораве у једном објекту који ћемо ми адаптирати а Министарство за заједнице и повратак биће свакодневно ту да им на различите начине помогне", додао је Јевтић.

Каже да је жеља и циљ да се на овај начин пошаље порука и другим расељеним лицима да се уз упорност може све.

"Неће бити лако, то смо могли да видимо чим смо овде крочили да су услови минимални у објекту у којем ће они да бораве ових дана. Али и након свих ових година жеља и упорност која је остала код ових људи је нешто што је највеће што имамо и наша је обавеза да то сада подржимо", истакао је Јевтић.

Један од повратника у село Љубожда је и Жарко Зарић који је након 18 година изгнанства одлучио да се врати у ово село у Метохији.

"Дошли смо на своје огњиште, на своје темеље који су порушени али који су наши. Очекујемо од министра да нам помогне, да нам бар обезбеде кров над главом како бисмо могли да се сместимо и да доведемо породицу да би смо могли да наставимо живот какав смо имали," рекао је Зарић. 

Објашњава да ће повратници док им се не изграде куће и обнове оне које су оштећене боравити у некада школском објекту који су они градили како би се, како је рекао, склонили од ветра и кише.

Истиче да не очекује проблеме од комшија Албанаца и захваљује онима који су им пожелели добродошлицу.

У селу Љубожда до доласка Кфора и УНМИК-а на Косово и Метохију 1999. године живело је око 40 српских породица које су се након тога иселиле у централну Србију.

Министар Јевтић се са расељеним Србима из Љубожда сусрео пре недељу дана у Крагујевцу када је са њима договорио начин повратка у ово метохијско село.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво