Школовање о трошку државе само за најбоље

Министар просвете предложио да сви студенти који су остварили 60 бодова школовање наставе о трошку буџета, а да осталим академцима, који су остварили услов за упис а сада нису на буџету, буде плаћена школарина за текућу школску годину.

"Предложио сам да они студенти који су остварили 60 бодова, тј. који су очистили годину, да буду на буџету, и да то буде једна врста награде и потврда форсирања квалитета, а да осталима који су дали услов, држава, ако може, плати школарину" рекао је за РТС министар просвете Жарко Обрадовић.

Министар је рекао да би се на тај начин испоштовали и захтеви студената и одредбе Закона о високом образовању, и најавио да ће сутра изаћи у јавност са тачним подацима колико је студената добило право буџетског студирања.

О том предлогу министра сутра ће се изјаснити и представници студената, након чега ће се одржати заједнички разговор са представницима Министарства финансија о коначном предлогу решења тог проблема.

Студенти протестовали због нерешеног статуса

Неколико стотина студената Београдског универзитета окупило се око 14 часова на Платоу испред Филозофског факултета, захтевајући да им се разјасни у ком статусу ће наставити студије. Академци су касније ушли двориште зграде Ректората, како би сачекали колеге након завршених преговора.

Протест представља подршку студентима продеканима који су на преговорима са представницима Министарства просвете, објаснио је председник Студенстког парламента ФПН-а Стеван Недељковић, и рекао да је приликом уговарања састанка, академцима најављено решење "повољно по студенте".

"Више не можемо да чекамо. Данас је 10. новембар, студенти нису уписани и не могу да присуствују вежбама, а на неким факултетима вежбе нису ни почеле", изјавио је Стеван Недељковић са Факултета политичких наука.

Осим преласка на буџет студената који су прикупили 42 бода, академци су тражили и безузлован упис завршних година за студенте који студирају по старом режиму, смањење школарина и да се укине незаконито наплаћивање пренетих бодова и предмета.

Недавно усвојеним изменама и допунама Закона о високом образовању предвиђено је да, осим студената који су и претходне школске године студирали на терет буџета, још 20 одсто самофинансирајућих може бити уписано у том статусу уколико су испунили услов од 42 бода.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво