Од среде роботи у школама у Србији

Основне школе у Србији, пријављене за учешће у програму "Битка за знање", у среду ће почети да добијају роботе који ће ђацима помоћи да развију аналитичке способности, најавила је у Нишу министарка државне управе и локалне самоуправе Србије Ана Брнабић. Роботе ће добити 344 школе.

"Захваљујући Влади Србије, Фонду Б92 и компанијама из разних сектора, обезбеђени су роботи за све школе које су се пријавиле за учешће у програму Битка за знање", истакла је Ана Брнабић.

Министарка државне управе и локалне самоуправе је на Електронском факултету у Нишу присуствовала другом кругу тестирања кандидата за преквалификацију у ИТ сектору. У Нишу, Новом Саду и Београду данас ће бити тестирано 200 кандидата.

У школама и организацијама које већ имају искуство и добре резултате у том послу, преквалификација ће почети почетком априла, а курсеви ће трајати три до четири месеца, навела је Брнабићева.

"Влада Србије платиће одмах 70 одсто од укупне цене преквалификације, а 30 одсто ће бити плаћено само ако се кандидати запосле. На тај начин мотивишемо школе да сарађују са приватним сектором", подвукла је министарка.

Истакла да Влада Србије намерава да ове године омогући преквалификацију 1.000 кандидата.

"На тај начин смањићемо незапосленост, али и потражњу за тим кадровима. Ти млади људи који су углавном завршили факултете, добиће шансу за каријеру која има будућност", навела је Брнабићева.

Анкетирање 118 фирми из ИТ сектора, додала је министарка, показала је да је ИТ компанијама у Србији потребан 961 програмер-почетник.

Брнабићева је за следећу недељу најавила тендер за изградњу Студентског културног центра при Електронском факултету у Нишу, као прве фазе Научно-технолошког парка.

"Студентски културни центар имаће 650 квадратних метара, а његова изградња коштаће 40 до 50 милиона динара. Уследиће изградња Лабораторијске ламеле и на крају самог Научно-технолошког парка", изјавила је министарка.

Декан Електронског факултета Драган Антић је истакао да ће Студентски културни центар окупљати младе, талентоване средњошколце и студенте са југа Србије.

Студентски културни центар омогућиће развој нових идеја, Лабораторијска ламела служиће за израду прототипа, а Научно-технолошки парк за спровођење идеја у пракси.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво