Сат за нашу планету за њену будућност

У глобалној акцији "Сат за планету" учествује око 180 држава света, међу којима је и Србија. Грађани, институције и компаније, од 20.30 сати до 21.30. искључиће светла и декоративну расвету. Акцију је пре десет година покренуо Светски фонд за природу у борби против климатских промена које уништавају живот на земљи. Циљ је обезбедити више чисте енергије и сачувати природне ресурсе.

У Србији акцију "Сат спаса за планету" подржава све више грађана, институција и образовних установа широм земље. Према проценама, за сат времена симболичног гашења светла уштеди се око 12 одсто струје. А циљ је да се подигне свест људи о штедњи енергије.

"Важно је да сваки појединац да буде свестан тога и да очекује да се дешавају позитивне промене од коришћења фосилних горива ка томе да користимо обновљиве изворе енергије", каже Соња Бађура из Светског фонда за природу у Србији.

Како би се сачували природни ресурси и обезбедила здрава животна средина и потребе људи, уз енергетику корените глобалне промене се захтевају и у области пољопривреде и еко система.

Последњи извештај Светског фонда за природу указује да се мора брзо радити јер је биљни и животињски свет на планети све угроженији. У последњих 40 година само птица, риба и других животињсих врста у свету мање је за чак 58 одсто.

"Разлози томе су што се уништавају екосистеми, шире се пољопривредне површине, шире се градови. То све доводи до тога да се површина под тим природним екосистемием сањује дакле и могућност тих екосистема да нас снабде и чистом водом, чистим ваздухом, материјалима који су нам портребни, храном. Велики број људи на овој планети зависи директно од хране и врста које нам долазе директно из тих екосистема", каже Соња Бађура.

Стручњаци, пре свега, предлажу што бржи прелазак на нове еколошке начине производње енергената и енергеије и њихову рационалну потрошњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара