Диковић положио венац на спомен-обележје у Рашки

Поводом обележавања 24. марта - Дана сећања на жртве НАТО агресије - делегација Војске Србије, коју је предводио начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, положила је данас венац на спомен-обележје "Херојима 37. моторизоване бригаде" у касарни "Стефан Немања" у Рашки.

У делегацији су били и командант 2. бригаде Копнене војске пуковник Жељко Кузмановић и командант 21. пешадијског батаљона потпуковник Никола Грковић. Венце су положили и чланови породица погинулих, као и делегације локалних власти, МУП-а, борачких удружења и организација, саопштило је Министарство одбране.

Према речима генерала Диковића, новија светска историја "не памти разорнију употребу силе од тих 78 страшних дана константног бомбардовања, не само војних него и цивилних објеката".

"Уз употребу крстарећих ракета, авио-бомби огромне разорне моћи и ангажовање великог броја авиона и бродова, снаге НАТО алијансе желеле су брзу победу и наметање својих политичких циљева. Супротно свим политичким конвенцијама и међународном ратном праву, у својим ударима употребљавали су графитне бомбе, муницију с осиромашеним уранијумом и касетну муницију", рекао је Диковић.

Додао је да су снаге НАТО-а наишле на поносне и храбре браниоце, на војску достојну историје, на херојски отпор инспирисан жељом за слободом.

"Жилави отпор на целој територији, а посебно на Косову и Метохији где смо се уз НАТО бомбе борили и против шиптарско-терористичких снага, изнедрио је бројна јуначка дела појединаца и читавих јединица наше војске", истакао је Диковић.

Указао је да је херојска била и 37. моторизована бригада која је у тој борби изгубила 60 својих јунака, а 260 их је било рањено.

"То је жртва херојске бригаде, а више од 1.000 војника и полицајаца и више од 2.500 цивила били су цена коју је наша отаџбина платила да би сачувала своју слободу и своје достојанство", рекао је између осталог генерал Диковић, ратни командант 37. моторизоване бригаде.

Осврћући се на године после НАТО агресије, генерал Диковић је истакао да је Србија тада била рањена и порушена, али се, као и много пута у историји, уздигла.

"Србија се гради и изграђује на ослонцу оних који су дали своје животе и уградили их у њену будућност. Изградили смо порушене мостове, болнице и школе, обновили инфраструктуру и фабрике, али бол за изгубљеним животима је остала. Рана која се крије, споро и тешко зацељује. Ми нашу рану не кријемо, немамо чега да се стидимо. Не смемо никада да заборавимо жртве НАТО агресије 1999. године, чијим се сенима данас широм Србије клањамо", рекао је начелник Генералштаба.

Парастос припадницима 37. моторизоване бригаде страдалим током НАТО агресије, служио је војни свештеник капетан Иван Аврамовић.

Како се подсећа у саопштењу, пре 18 година снаге НАТО-а напале су нашу земљу без одлуке Уједињених нација и Савета безбедности.

Само у првој фази напада било је ангажовано 460 авиона и 20 ратних бродова.

У другој фази агресије знатно је повећан и број налета и степен разарања.

Све чешће НАТО је у нападу на нашу земљу користио недозвољену муницију с осиромашеним уранијумом, касетне и графитне бомбе.

Уништавана је инфраструктура густо насељених градова, разарани су мостови, гађане колоне избеглица, бомбардовани су телекомуникациони системи, фабрике, возови, хуманитарне установе и остало.

Процењено је да материјална штета учињена нашој земљи износи више од 100 милијарди долара.

Током 78 дана одбране од НАТО агресије, међу многобројним браниоцима, страдало је и 60 припадника херојске 37. моторизоване бригаде чији је 21. пешадијски батаљон данас стациониран у Рашки.

Због успешног отпора агресији, 37. моторизована бригада одликована је Орденом народног хероја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво