У Србији влада уверење да је пиратерија дозвољена

Министарство унутрашњих послова и Посебно тужилаштво за високотехнолошки криминал поднели су кривичну пријаву против две особе. Сумња се да су преко интернет портала serije.rs незаконито омогућили гледање великог броја домаћих и страних телевизијских серија. Међу њима су и најновије и најгледаније серије у продукцији РТС-а и копродукцији са нашим партнерима.

Неовлашћено постављање серија и филмова на интернет портале сматра се кривичним делом. Штета се наноси не само аутору већ и целокупној креативној индустрији, у којој ради око 100.000 људи у земљи. Против две особе је због тога поднета кривична пријава.

"Тужилаштву и МУП-у поднета је кривична пријава, а и обавештени смо да је до јуче у функцији био интернет портал serije.rs , преко кога је било омогућено гледање, али и даунлоудовање тј. 'скидање' најновијих серија", каже Бранко Стаменковић, посебан тужилац за високотехнолошки криминал.

Златан Беговић, руководилац Службе за развој и пласман нових технологија РТС-а, каже да је сајт serije.rs значајан зато што је на њему постављенo много серија домаће и стране продукције, и ако би се анализирало колико је новца уложено у те серије, сигурно би се радило о неколико десетина милијарди евра.

Велики број најновијих играних серија које су у продукцији РТС-а и копродукцији са партнерима, такође је био постављен на сајту serije.rs.

"Ако неко на интернет поставља ТВ серије, он нас ограничава да новац који бисмо повратили уложимо у нове емисије", додаје Беговић.

"Имамо распрострањено уверење да је то дозвољено, да је могуће и да неће бити реакција државних органа када је повреда права интелектуалне својине у питању. То мишљење је потпуно неосновано", објашњава Стаменковић. 

Према Кривичном законику, за свако неовлашћено објављивање, снимање и умножавање ауторског дела предвиђене су новчана казна и казна затвора до три године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво