Вулин: Ускоро споразум о српским радницима у Словачкој

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поздравио је измене Закона о странцима у Словачкој и изразио наду да ће са том земљом ускоро бити потписан споразум који ће одредити положај српских радника.

Александа Вулин је објаснио да се изменама Закона о странцима убрзава поступак издавања радних дозвола, да ће радници у одређеном временском периоду моћи да траже посао када им истекне уговор по којем су отишли.

Словачки парламент је те измене закона усвојио после састанка министра Вулина са словачким колегом Јаном Рихтером због скандала са превареним радницима из Србије које су у Словачку доводиле сумњиве агенције.

"Веома сам захвалан министру рада Словачке Рихтеру који је веома брзо након нашег састанка реаговао у складу са закључцима и у складу са оним што смо се договорили", рекао је Вулин Танјугу.

Додаје да не жели да радници одлазе из Србије, али да ће за оне који оду обезбедити да буду заштићени.

"Желим да развијемо Србију, да она буде довољно запослена, да наши људи остају овде, али када већ одлазе да раде у друге земље хоћу да буду заштићено и сигурни. Влада Словачке је тако брзо реаговала и изашла у сусрет управо потребама наших радника", истакао је министар.

Оценио је да је Словачка показала да јој је стало до владавине права, као и до радничких права, баш као што је, каже, стало и Србији која је иницирала састанак и договоре.

"Сматрамо да само заједничким приступом можемо да се боримо против рада на црно, против експлоатације радника. То је, нажалост, феномен који се дешава и у много развијенијим и богатијим земљама него што је Србија, па чак и него што је Словачка", рекао је Вулин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво