Полагање венаца страдалима у НАТО бомбардовању

Осамнаеста годишњица НАТО агресије обележена је полагањем венаца на спомен-обележја страдалима током бомбардовања 1999. године широм Србије. Председник Томислав Николић поручио је да су на данашњи дан пале прве бомбе на једну суверену државу, која је, као и увек у својој историји, била принуђена да брани своје.

У Дому Војске Србије данас је, на годишњицу почетка НАТО бомбардовања, откривено спомен-обележје "Српским мајкама", а председник Томислав Николић поручио је да то треба да буде симбол наше захвалности свим мајкама, које су сачувале Србију и сачувале живот.

Николић је у обраћању у Дому Војске рекао да су на данашњи дан, пре 18 година, пале прве бомбе на једну суверену државу, која је, као и увек у својој историји, била принуђена да брани своје.

Истакао је да се Србија сваке године на овај дан сећа невиних жртава бомбардовања, али да ћемо од данас овај датум памтити и као дан када је на здању подигнутом добровољним прилозима српских војника и официра из Балканских ратова и Првог светског рата откривена спомен-плоча српским мајкама.

"Подигнута је плоча свим нашим мајкама и оним чија деца, коју су рађале док су на Србију падале прве бомбе, данас славе пунолетство", рекао је Николић.

Како је навео, та спомен-плоча треба да буде симбол наше захвалности мајкама, које су хиљадама година рађале државнике и јунаке.

Говорећи о бомбардовању, Николић је рекао да су пре 18 година по Србији "као по слами млатили" својим ракетама и бомбама напуњеним уранијумом.

"Морао сам недавно у Савету безбедности УН да их оптужим како се њихово дивљаштво над нашим народом као бумеранг вратило деци целог света. Обогатили су цео свет осиромашеним уранијумом зато што вода, вадзух и подземни токови не знају за границе. Мислећи да уништавају друге, уништавали су заправо и себе, своју децу, свачију будућност", рекао је Николић.

Председник Србије је поручио да се никада нећемо довољно захвалити и одужити храбрим, одважним женама које су писале историју Србије онако како само мајка уме, додајући да је мајка светиња.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одао је пошту припадницима МУП-а погинулим током бомбардовања 1999. године. 

Стефановић је поручио да жртве хероја који су дали своје животе да би Србија била безбедна, стабилна и сигурна не смеју бити заборављене.

"Обележавање 18-годишњице од НАТО агресије на нашу земљу прилика је да се сетимо 167 хероја из редова полиције који су дали своје животе да би Србија била безбедна, сигурна и стабилна. Ово је прилика да опоменемо све грађане Србије на жртву коју су они пружили да би смо имали слободу у којој данас уживамо", рекао је Стефановић.

Министар је положио венац на спомен-плочу погинулим припадницима МУП-а у Улици Кнеза Милоша.

Истакао је да се ти људи нису плашили за своје животе и да су понудили највредније што имају волећи Србију и учећи све нас како се воли земља и како се за њу бори.

Додао је да осим сећања на ове хероје, морамо показати и бригу за њихове породице.

"Данас Србија бије неке другачије битке. Данас се у Србији боримо за више радних места, за јачу економију, за политичку и другу стабилност. Хоћемо да покажамо да је Србија место у коме се може добро живети, да наша земља хоће да буде гарант стабилности не само за своје грађане, већ и за све државе региона", поручио је министар полиције.

Зато нам је, како је додао, важно да ово сећање прође на начин да покажемо поштовање према жртвама, али и да укажемо да Србија може и мора да иде снажније напред.

Делегација Војске Србије, коју је предводио начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић, положила је венац на спомен-обележје "Херојима 37. моторизоване бригаде" у касарни "Стефан Немања" у Рашки.

Венце на спомен-обележје погинулим гардистима и пацијентима испред КБЦ "Драгиша Мишовић" положили су градоначелник Београда Синиша Мали, отац убијеног гардисте Бранислав Пејчиновић, комадант Гарде генерал-мајор Миломир Тодоровић, заменик директора КБЦ "Драгиша Мишовић" Момчило Јаковљевић.

У ракетном нападу снага НАТО на КБЦ "Драгиша Мишовић", 20 маја, погинуло је седам гардиста и три пацијента.

"Наша је дужност да се сетимо свих оних који су изгубили животе у том бесмисленом сукобу. Бомбардовање никада нећемо заборавити, звуке сирена, порушене болнице, школе, мостове", рекао је Мали новинарима.

Додао је да је Србија данас на другом путу, да је фактор стабилности и мира, прави пријатеље међу многим земљама у свету са жељом да се такав рат никада не понови.

У ракетном нападу погинули су гардисти Александар Бајин, Горан Вережан, Предраг Игњатовић, Бранимир Крњајић, Славиша Миљковић, Војин Пејчиновић, Драган Танкосић, као и пацијенти КБЦ "Драгиша Мишовић" Бранко Бошковић, Зора Бркић, Радосав Новаковић.

Парастосу у руској цркви Свете Тројице у Београду, који је служен жртвама НАТО агресије на Србију, присуствовали су директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и потпредседник Државне Думе Руске Федерације Петар Толстој.

Ђурић је подсетио да се данас навршава 18 година од НАТО агресије на нашу земљу, која је по свом карактеру била злочиначка.

Истакао је да је та агресија имала за циљ да подели Србију, да отме кључни део њене територије, која је, каже, много више од квадратних километара земље.

Према његовим речима, то је духовна, историјска, политичка и свеукупна колевка српске државности и народа - Косово и Метохија.

"На данашњи дан ми се са поносом сећамо оних који су дали живот у одбрани отаџбине, сећамо се њиховог пута слободе и љубави према сопственој земљи и браћи", рекао је Ђурић.

Навео је и да данас као слободољубива и слободна и независна земља настављамо путем изградње, државности и независности засноване на поштовању свих, на поштовању наших цивилизацијских, културних и духовних вредности.

"Неизмерно смо захвални нашој руској браћи на подршци коју нам пружају у одбрани Косова и Метохије и на томе што имају разумевања за тешку ситуацију у којој се наша земља и народ налазе. О томе сведочи и чињеница да је руска делегација дошла и данас у Београд и да овде заједно са нама обележава годишњу агресије на нашу земљу", рекао је Ђурић.

Толстој је навео да је делегација из Русије дошла како би се подсетили догађаја који су се дешавали у тадашњој Југославији, када је мала земља претрпела ударац од велике машине многих земаља које су деловале ван међународног права.

"Та ситуација је била јако добра лекција између осталог и за моју земљу која, нажалост, у то време није могла да помогне Србији", рекао је Толстој.

Навео је да је Русија увек била и да ће увек бити са Србијом и српским народом, те да мисли да ћемо заједнички моћи да направимо нову цивилизацију на добробит наше деце.

"Због тога сматрам да генерације које данас праве будућност Србије треба то да раде свесно и да знају шта то значи за будућност", рекао је Толстој, додајући да је сигуран да нас чекају просперитетне Србија и Русија и да ћемо заувек бити заједно.

Парастос је служио старешина Подворја Руске православне цркве у Београду Виталиј Тарасјев.

Обележавање годишњице почетка бомбардовања обележено је у Јагодини и Поморавском округу полагањем цвећа и венаца на спомен-плочу осам погинулих полицајца у згради Полицијске управе и на спомен-бисту потпуковнику Војске Југославије припаднику 63. падобранске бригаде Горану Остојићу.

Сећање на почетак и 78 дана бомбрадовања Србије и Поморавског округа, после одавања почасти минутом ћутања, евоцирао је историчар Дејан Танић који је рекао да је то последњи рат на тлу Европе у 20. веку.

И у Косовској Митровици обележено је 18 година од почетка НАТО агресије, а заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев изјавио је да ће Косово и Метохија остати највећа српска светиња и да ће се држава Србија увек залагати за очување мира.

Козарев је у Митровици уз представнике локалне самоуправе, митровичког округа, грађане и представнике СУБНОР-а положио цвеће на "Споменик истине" и одао пошту страдалима у НАТО бомбардовању 1999. године.

"Ми смо овде не само живи сведоци тога да је Косово и Метохија и 1999. године било и 2017. године остало и увек ће бити наша највећа светиња, него смо и живи гарант да ће и наша деца, потомци, бити ти који ће чувати славу наших предака и достојанствено штитити слободу, част и идентитет нашег народа у овој нашој колевци", истакао је Козарев

Грађанима се на обележавању годишњице НАТО бомбардовања обратио и председник привременог општинског органа у Косовској Митровици Александар Спирић који је истакао да су невино страдали и да невино страда српски народ на простору КиМ и читаве Србије.

"Пре 18 година сетимо се како је на данашњи дан почело и како је завршило. Не смемо заборавити, али ми смо они који праштају, договарају се и желе будућност и мир. Мир и слобода су најнеопходнији", рекао је Спирић који је најавио изградњу у Косовској Митровици споменика страдалој браћи Милић.

Присутнима се обратио и начелник митровичког Округа Васа Јелић и представник СУБНОР-а, а годишњица НАТО бомбардовања обележена је и у Звечану.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији обележило је 18. годишњицу НАТО бомбардовања отварањем Спомен-собе "Цивилне жртве НАТО агресије" у својим просторијама у палати Београђанка.

Поводом обележавања 24. марта, Дана сећања на погинуле у НАТО бомбардовању у касарни "Југовићево" у Новом Саду одржан је комеморативни скуп јединица Новосадског гарнизона током кога су на спомен-обележје које се налази у кругу касарне положени венци и цвеће.

Командант Прве бригаде Копнене војске Србије и командант Новосадског гарнизона, бригадни генерал Жељко Петровић рекао је да погинули у НАТО бомбардовању никада неће бити заборављени.

"Докле год буде нас и докле год их се будемо сећали, њихове жртве неће бити узалудне", рекао је генерал Петровић новинарима.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је рекао да Нови Сад памти тешких 78 дана и да се сећа свих жртава како својих суграђана тако и свих сународника погинулих широм Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво