Oбележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији

Централна државна церемонија поводом обележавања годишњице Дана сећања на страдале у НАТО агресији одржана је код Железничког моста са спомен-обележјем у Грделичкој клисури, који је погођен 12. априла 1999. када је преко њега пролазио воз пун путника. Премијер Александар Вучић рекао је да су тих дана хтели да униште и понизе Србију, али смо ми сачували понос и достојанство. Србија никада више неће страдати на начин какав је био 1999. године, поручио је премијер.

Симболично, сиреном, у Грделичкој клисури почело је обележавање Дана сећања на жртве бомбардовања. Минутом ћутања одата је почаст страдалима у НАТО агресији.

Путнички воз у Грделичкој клисури, у којем су били цивили, нападнут је 12. априла 1999. године, другог дана Васкрса, а идентификовано је 15 погинулих цивила, међу којима је било и деце.  

Премијер Вучић је рекао да је прошло 18 година од почетка једне од најбруталнијих агресија у модерној историји, када је, како каже, требало бацити Србију на колена, да се никада не опорави.

"Отпочела је НАТО агресија на Србију, почео је један, по свему судећи, трагичан рат у коме је 19 земаља имало потребу да покаже да су наоружанији од Србије. Зато су за та три месеца испалили 50.000 пројектила и за 78 дана извели више од 30.000 налета", рекао је премијер.  

Према његовим речима, потрошили су тачно онолико пара колико је довољно да се прехрани 70 милиона људи.

"Скупа је била сахрана коју су за нас припремали, скупа за њих, скупа за нас", рекао је премијер обраћајући се присутнима у Грделичкој клисури.

Штета се процењује на 30 милијарди долара, каже премијер истичући да смо ми изгубили много више, нешто што се не враћа, нешто што нема цену – изгубили смо животе. 

"Изгубили смо Марка Симића, који је имао три године, Милицу Ракић од четири године и Јулијану, Оливеру... укупно 79 деце. Дао бих све за те дечје животе, нема ништа вредније", рекао је Вучић.

"Хтели су тих дана да нас униште и пониште, да отму и понизе све нас, једну малу Србију. Хтели су да убију Србију и њену децу. Али сачували смо понос и достојанство. Једна мала земља је остала непокорена, јасније и гласније кличе слободи и својој лепој и најлепшој Србији", нагласио је премијер.

Истакао је да Србија никада више неће страдати на начин какав је био 1999. године.

Премијер је истакао да Србија неће тражити да буде део алијансе која ју је разарала и убијала јој децу.

"Нећемо бити део ни неке друге алијансе. Никада се више неће понављати агресије на нашу земљу на које нећемо имати јасан, снажан и победнички одговор", поручио је премијер.

Премијер је рекао да хоћемо да сачувамо животе људи на Косову и да односи Србије са НАТО-ом буду пристојни.

"Само хоћемо да будемо своји на свом, имамо свој мир и слободу и никоме нећемо дозволити да дирне у слободарски дух нашег народа", рекао је Вучић.

Премијер је навео да данас Србија постаје пунолетни и да никада неће заборавити оне који су дали своје животе за Србију.

"У Србији се рађа 227 деце сваког дана, за 18 година они ће постати пунолетни и поносни на генерацију која је бранила земљу", истакао је Вучић.

Подсетио како је пилота авиона рекао да није видео воз од дима прве ракете испаљена на воз.

Како каже, Србија је већ све рекла, зато што је 24. марта 1999. у Србији рођено 172 деце.

"Та деца данас постају пунолетна и ми сви заједно са њима постајемо пунолетни. Читава Србија данас, у дане жалости, слави пунолетство, пунолетство свог поноса, свог достојанства и свог храброг срца", рекао је Вучић.

Бобан Костић, преживели машиновођа међународног воза 393, рекао је обраћајући се присутнима у Грделичкој клисури, да је у време бомбардовања свакодневни посао постао дужност према држави и путницима.

"Пре 18 година ми није било јасно шта смо ми за НАТО пилоте – воз пун путника или највећа мета њиховој војсци. Ни данас не могу да схватим да су НАТО пилоти хладнокрвно упутили пројектиле на нас", рекао је Костић.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ништа не може да боље опише бесмисао бомбардовања од реченице "Заборави ако можеш".

"Шта су та деца, шта је мала Милица Ракић? Како је назвати? Како заборавити? Њима је требао разлог. За своје интервенције налазили су лажне изговоре. У њиховој операцији, коју су назвали 'Милосрдни анђео', страдали су невини људи, уништени су животи, угашене љубави, угашени животи. То је деценија страдања и понашање света према Србији", нагласио је Додик.

Рекао је да Република Српска зна да се налази у БиХ, али то, каже, није њен избор него морање.

"Ми волимо Србију и ја волим кад дођем у Србију", рекао је Додик.

Председник Републике Српске рекао је да српски представници у БиХ неће подржати БиХ на путу у НАТО.

"Увек сам имао осећај нелагодности када морамо да сарађујемо са НАТО-ом. РС неће у НАТО", поручио је председник Српске.

Према његовим речима, НАТО је бомбардовао РС, бацао осиромашени уранијум.

"Вежбали су над нама, стварали снагу и јачину зато што су нас бомбардовали. У РС ће народ одлучивати о путу ка НАТО-у. Подржавамо неутралност Србије", рекао је Додик.

Породице страдалих, премијер Вучић и председник РС Милорад Додик положили су венце на спомен-обележје страдалима. 

Напади НАТО-а почели су 24. марта нешто пре 20 часова, трајали су 11 недеља и у њима је, према проценама различитих извора, погинуло од 1.200 до 2.500 људи.

У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, споменици културе.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво