"Уредба о покретању бизниса се не односи на мигранте"

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић каже да се Владина уредба о помоћи за покретање бизниса и изградњу кућа не односи на мигранте, него на интерно расеље са Косова и Метохије, избеглице из бивших југословенских република и наше повратнике по основу реадмисије.

Владимир Цуцић рекао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да се Уредба о покретању бизниса не односи на мигранте.

"Ради се о уредби која се сваке године доноси и односи се на избеглице, интерно расељене и наше повратнике по реадмисији", рекао је комесар за избеглице и миграције, поводом навода појединих медија да ће породице мигранта добити по 200.000 динара за покретање посла и новац за куповину кућа.

Говорећи о средствима за мигранте, Цуцић наводи да се из буџета Србије издваја скоро 360 милиона за одржавање и функционисање пет центара за азил, а све остало, односно значајан износ за мигранте се обезбеђује из међународних извора, првенствено из приступних средстава ЕУ.

Када је реч о школовању миграната, комесар за избеглице и миграције истиче да се о томе озбиљно разговарало, те да је донета стратегија која се пре свега ослања на неформално образовање које већ функционише у центрима.

"Децу оспособљавању и описмењавају њихови суграђани на њиховом језику. Ми обезбеђујемо све остало, а то су курсеви информатике, енглеског језика, понегде немачког језика", рекао је Цуцић и додао да све оне који буду добили азил у Србији треба укључити у наш образовни систем.

Нема, наводи, опасности у случају да Турска "подигне рампу" за мигранте, те да највећи проблем у вези са доласком миграмата можемо да очекујемо у овом моменту из правца из Бугарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво