Школске униформе лек против неједнакости или додатни трошак?

Основци и средњошколци у Србији, од септембра би у школске клупе могли да седну у новим униформама. Увођење обавезних ђачких кецеља, како говоре анкете, подржало је више од половине ђака и родитеља. Колико ће та новина коштати и због чега има оних који јој се противе, истраживали смо у крагујевачким школама.

Да ли ће ђаци од септембра бити у школским униформама или не, одлучиће Министарство просвете. Пре тога, о том питању изјашњавали су се и родитељи. За и против, са аргуменатима и без њих, дискутовало се на школским одборима. Да ли је униформисање питање дисциплине или, како се чуло, гушење дечје индивидуалности?

"О каквој индивидуалности говоримо када смо је сви ми као родитељи изгубили, а деца поготово? У овом систему је то бесмислено коментарисати", каже један родитељ. Други пак наводи да не морају сви да се сложе око свега.

"Мислим да су униформе практичне и пожељне за нашу децу, јер они у школи ипак нешто раде", напомиње други родитељ. 

Ђацима се идеја углавном не допада. Старијима је важнији стил, а млађи чекају одлуке родитеља. 

"Међу старијим девојчицама постоји проблем јер се оне облаче прилично непримерено и тако долазе у школу, облаче се заиста погрешно, носе мајице са бретелама и слично", каже учитељица Олгица Димитријевић.

Уз став против, чује се и питање колико би увођење униформи могло да кошта. С друге стране, куповина "одеће у тренду" – патика од десет и више хиљада динара – није предмет спора, насупрот најави ће једна ђачка кецеља коштати мање од 1.000.

Директорка ОШ "Светозар Марковић" из Крагујевца Татјана Маринковић каже да су ђаци нижих разреда те школе пре пар година носили униформе.

"То није било скупо и даје одговор на сва питања колика ће бити њихова цена", напомиње Маринковићева. 

Социолог Цвијета Јовановић каже да родитељи имају право да питају ко ће то финансирати. 

"Ако тиме желимо или мислимо да ћемо гушити неједнакости, које су очигледне, мислим да ефекат неће бити добар, односно неће се постићи циљ", сматра Јовановићева. 

Кецеље су обавезне у најпрестижнијим школама у свету. Њихово поновно увођење развија колективни дух и осећај припадности школи. Идеја је да и ђаци учествују у њиховом осмишљавању. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво