Осамнаеста годишњица НАТО бомбардовања

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 18 година. За 78 дана погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

Укупна материјална штета Савезне Републике Југославије процењена је на више десетина милијарди долара. Ратни губици НАТО-а у људству и техници никада нису обелодањени.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН. Наредбу је америчком генералу Веслију Кларку, тадашњем команданту савезничких снага, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

Кларк је доцније у књизи "Модерно ратовање" написао не само да је планирање ваздушне операције НАТО-а против СРЈ интензивирано средином јуна 1998. већ и да је завршено крајем августа те године.

СРЈ је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

Пошто је одлуку о неприхватању страних трупа потврдила Скупштина Србије, која је предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Косову, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више подручја у Србији и Црној Гори.

Деветнаест земаља Алијансе почело је бомбардовање са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији. Подршку су им пружили стратешки бомбардери који су полетели из база у западној Европи, а касније и из САД. Најпре су гађане касарне и јединице противваздухопловне одбране Војске СРЈ, у Батајници, Младеновцу, Приштини и на другим местима.

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 мостова разорено.

У ноћи 23. априла 1999. године у два сата и шест минута након поноћи, НАТО је у нападу на зграду националне телевизије усмртио 16 радника РТС-а. То је био први случај да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.  

Током бомбардовања изведено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље, а 1.150 борбених авиона лансирало је приближно 420.000 пројектила, укупне масе 22.000 тона.

НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 "касетних бомби", од којих је погинуло око 200 особа, а рањено више стотина, и употребио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије у Панчеву и Новом Саду, а снаге НАТО-а су употребиле и такозване графитне бомбе ради онеспособљавања електроенергетског система.

После више дипломатских притисака, бомбардовање је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову 9. јуна 1999, да би три дана потом почело повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије.

Пошто је генерални секретар НАТО-а 10. јуна издао наредбу о прекиду бомбардовања, последњи пројектили су пали на подручје села Коколеч тог дана у 13.30 часова.

Савет безбедности УН је истог дана, 10. јуна 1999, усвојио Резолуцију 1244, а у Покрајину је упућено 37.200 војника Кфора из 36 земаља, са задатком да чувају мир, безбедност и заштите више стотина хиљада албанских избеглица при повратку у покрајину, док се не дефинише најшири степен њене аутономије.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(петак, 24. мар 2017, 17:15) - Luka Albijanic [нерегистровани]

Pamtimo

Osamnaest godina prodje ... Pocivajte u miru , neka je laka zemlja , vecna slava i veliko Hvala svim borcima i nastradalim zrtvama agresije tj. rata , da pravda bude zadovoljena i da se nikada nesto slicno ne ponovi ! ... Amin ...

(петак, 24. мар 2017, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

.

Zlocin koji jos uvek traje.......

(петак, 24. мар 2017, 10:13) - Nebojsa [нерегистровани]

Stradanje..

se nastavlja.mnogi nasi gradjani umiru od malignih bolesti, deca zene,odrasli, stari mladi.Krseci sve zakone obicaje medjunarodnog i ratnog prava sve konvencije napali su ns da bi ostvarile svoje ciljeve i podrzale teroriste.Srami se medjunarodna zajednico!!!Pokoj dusama nasih poginulih i umrlih gradjana.

(петак, 24. мар 2017, 10:10) - Dule Prizrenac [нерегистровани]

Zločin NATO-a bez kazne

Tužiti svaku državu pojedinačno, njihove političkr i vojne lidere tog doba.Kasetne bombe bacane pp gradovima, municija sa osiromašenim uranijumom, napadi na civilne objekte, civilne žrtve, sve je to kršenje Ženevskih konvencija i ratni zločin.Red je da krvnici odgovaraju za svoja zlodela.

(петак, 24. мар 2017, 09:56) - M.D. Oslo. anonymous [нерегистровани]

!!!

Nikad u NATO i Nikad u EU..

(петак, 24. мар 2017, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

88

Osamdeset osmoro dece su ubili. Ima li iko ko ih može nazivati prijateljima? Jer, ako njihovi interesi to budu zahtevali, opet bi to uradili. Ili bar pokušali.

(петак, 24. мар 2017, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Gde

Su bili rusi tad?

(петак, 24. мар 2017, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Нема опроста

Нико ти опроштај није ни тражио. Ти који су пошинили тај страшни злочин не сам да не траже опроштај, него нас и даље уцењују и прете нам. Динара одштете од њих добили нисмо. Држава не сме ни да писне о радиоактивним последицама бомбардовања које виде сви који имају додира са здравством.

(петак, 24. мар 2017, 09:25) - Jovan Mirkovic [нерегистровани]

Neka ih Gospod Bog,

Kazni, 19 drzava i vlada Nato Alijanse, nasrnuli su na malu SRJ, 78 dana, rusili i unistili infrastrukture koje su prezivele dva svetcka rata, ubijali neduzne civile po Srbiji i Crnoj Gori i to bez saglasnosti i odobrenja SB UN.
Nikada nesmemo zaboraviti, molimo se Gospodu Bogu, da krvizednici Nato Alijanse izadju pred sudom Bozjim.
Nikad u Nato, nikad u EU.
Slava i Vjecnaja Pamjat poginulima !!!!

(петак, 24. мар 2017, 09:19) - dida dedic [нерегистровани]

1999.g.

Kome oprostiti...?sramoti ljudskog roda,koji su ubijali bespomocne zene ljude i decu???Oprostiti nekome,ko je zaprasio Srbiju osiromasenim uranijumom,da svaki drugi zitelj nase zemlje ,umire od raka???Trebace da prodje 200g.da se zacele rane...i opet,necemo im verovati.Kako ih nije sramota da dodju,i vide svoj ucinak,na razorenoj i polupanoj Srbiji???