НУНС тражи оставке чланова РЕМ-а

Независно удружење новинара Србије (НУНС) затражило је оставке свих чланова Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и најоштрије протестовало и осудило поступак чланице Савета РЕМ-а Оливере Зекић, која у тексту објављеном на званичном сајту РЕМ-а прети приватним тужбама телевизији "Н1" и новинарки Тамари Скроззи.

Не упуштајући се у разлоге који су наљутили Оливеру Зекић, НУНС указује да њено коришћење званичног сајта државног органа за личне обрачуне са медијима и новинарима представља грубу злоупотребу и притисак на слободу информисањаи и изражавања.

У саопштењу се подсећа да су НУНС и друга новинарска удружења и невладине организације протеклих година више пута указивали на пропусте РЕМ-а, посебно на неадекватно поступање регулатора по пријавама против појединих емитера за очигледно кршење закона у вези са насиљем, говором мржње, кршењем права малолетника и експлицитним сценама у ријалити програмима.

Протеклих безмало годину дана РЕМ је свесно одустао и од надзора над радом емитера током предизборних кампања, иако је то један од његових најважнијих обавеза, указује НУНС.

Према ставу Независног удружења новинара Србије, РЕМ не реагује ни данас када поједине комерцијалне телевизије са националним дозволама за рад, посебно ТВ Пинк и Студио Б, у својим информативним емисијама најгрубље крше предизборна правила тако што отворено навијају за Александра Вучића, а друге председничке кандидате блате и руше њихово достојанство.

Напротив, напомиње НУНС, из тог регулаторног тела се протура лаж да поступање поводом таквих кршења закона није његова обавеза.

У саопштењу НУНС подсећа да у Закону о електронским медијима јасно стоји да РЕМ, као самостално и независно тело, врши јавна овлашћења са циљем "унапређења квалитета и разноврсности услуга електронских медија, доприноси очувању, заштити, и развоју слободе мишљења и изражавања у циљу заштите интереса јавности".

Због очигледних пропуста и пристрасног рада НУНС захтева да сви чланови Савета РЕМ-а, на челу са в. д. председником Гораном Петровићем, треба да поднесу оставке, наводи се на крају саопштења.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи