Родна равноправност – важан део свих безбедносних питања

Родна равноправност постаје важан део свих безбедносних питања, а улога жена у ванредним ситуацијама је важна и може довести до смањења ризика код елементарних непогода, оцењено је на конференцији "Безбедност и род у ванредним ситуацијама".

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да је та институција дала и једну од препорука да се "деконструишу родни стереотипи" о томе да су жене увек само жртве јер су оне, каже, и те како биле и учеснице у санирању последица елементарних непогода.

Истакла је да су жене пружиле и велику помоћ током самог трајања ванредне ситуације.

Јанковићева је рекла да је битно да се посебна пажња посвети онима који су изложени дискриминацији и рањивим групама, пре свега деци, особама са инвалидитетом и женама.

Како је рекла, значај благовременог, адекватног и тачног извештавања је од непроцењивог значаја поготово када је у питању ванредна ситуација, додајући да је циљ данашњег стручног скупа размена искуства са европским земљама.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да је што је већи допринос жена и што се већа важност даје родној димензији код природних непогода и ванредних ситуација, то доноси више рационалности и реакцији друштва што је, каже, изузетно битно и непроцењиво.

Орицио је истакао да родна равноправност постаје важан део свих безбендосних питања и помаже успешности у решавању тих проблема.

Начелник Сектора МУП за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да учешће жена у цивилној заштити у Србији за протекле три и по године колико траје обнова цивилне заштите није мало и да су задовољни због тога.

Навео је да је са Повереницом разговарао о јако битној теми, а то је враћање едукације у основне школе када је реч о ванредним ситуацијама и то не кроз посебне предмете, већ пре свега кроз правила како се понашати у случајевима ванредне ситуације.

Државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине Стана Божовић рекла је да је у све секторске политике укључено питање рода.

Истакла је да последње поплаве показују да на том пољу треба посебно радити са аспекта рода, јер у елементарним непогодама углавном страдају жене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво