Веће интересовање девојчица него дечака за Војну гимназију

Рок за пријаву за упис у Војну гимназију истекао је пре неколико дана, a за пријаву будућих ученика средњих војних школа и академије има времена до краја месеца. Портпарол Министарства одбране и Војске Србије Јован Кривокапић за РТС каже да је интересовање младих велико, да се на конкурсу пријавило девет кандидата на једно слободно место.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Јован Кривокапић је рекао да је последњих десет година интересовање младих за средње војне школе и Војну академију велико.

"Конкурси за Војну гимназију, средњу школу и академију отворени су до краја марта. Младићи и девојке који размишљају о упису треба добро да се информишу, за мање од 10 дана истиче конкурс. Први пут се за Војну гимназију пријавило више девојчица него момака, видећемо одзив за друге, али девојке се пријављују у великом броју", истакао је Кривокапић.

Додаје да је љубав према униформи и одбрани земље један од главних мотива за опредељење младих.

"Наравно, ту је и мотив сигурног посла, што је преовлађујући мотив за средњошколце, затим квалитетно образовање које пружамо свима, могућност даљег усавршавања", објаснио је Кривокапић.

Уочи обележавања годишњице почетка НАТО бомбардовања Србије 1999. године, 24. марта, Кривокапић каже да ће припадници Министарства одбране и војске учествовати у свим државним програмима обележавања дана сећања.

"Припадници Војске и Министарства ће учествовати на централној комеморативној свечаности, сутра ће у екстеријеру Војног музеја бити постављена ракета, лансирна рампа и експонати храбре борбе војника у тешким околностима", рекао је Кривокапић. 

Више од 1.000 војника и полицајаца страдало је током НАТО бомбардовања 1999. године, истакао је Кривокапић и додао да ће у свим јединицама и војним установама пригодно бити обележена годишњица.

Ухваћена 132 кријумчара миграната 

Последњих дана све се чешће говори о могућем новом таласу избеглица који би могао да прође преко Србије. Потенцијални разлог могла би да буде суспензија споразума ЕУ и Турске.

Кривокапић је истакао да је од 22. јула 2016, када су ангажоване заједничке снаге војске и полиције ради спречавања илегалног преласка границе, спречен излазак 20.000 миграната.

"Одвратили смо 20.000 миграната од преласка границе, ухватили смо 132 кријумчара, а од тада се мењала тактика у зависности од промене руте кретања и тактике крујумчарења људи. Пратимо развој ситуације и у нашој регији и на ширем плану, па уколико дође до промена на међународној сцени, то није само проблем Србије већ ће бити потребан заједнички приступ", објаснио је Кривокапић.

Закључио је да је регистрован већи број покушаја преласка границе због погодног времена, које им иде на руку, али истиче да су заједничке снаге у потпуности спремне да реагују.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара